NovostiNaknada za prijevoz MZO-a
Objavljeno: 25.01.2023.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Odluku o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za ak. god. 2022./2023. i zahtjeve za ostvarivanje prava na spomenutu novčanu potporu (za studente sveučilišnih i stručnih studija te za studente poslijediplomskih studija).

Ove akademske godine novčana potpora iznosit će 250 eura (1.883,63 kn).

Zahtjev je potrebno ispuniti i ovjeriti na fakultetu/sastavnici Sveučilišta te, sa dokumentacijom navedenom na dnu Zahtjeva, poslati na adresu MZO-a:
Donje Svetice 
38, 10 000 Zagreb.
 
Rok za podnošenje prijava jest 30. lipnja 2023.g.
 

 Obilježavanje Međunarodnog dana obrazovanja
Objavljeno: 17.01.2023.


Pozivamo na stručni skup pod nazivom "Osiguranje uključivosti obrazovanja kroz podršku studentima (s invaliditetom): Dokle smo došli i kako dalje?" koji Koordinacija pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za podršku u visokom obrazovanju organizira povodom Međunarodnog dana obrazovanja 24. siječnja (Program).

 

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra aktivni je član Koordinacije te sudjeluje u organizaciji navedenog skupa. Cilj organizacije skupa je prikazati rad službi za podršku studentima na visokim učilištima te otvoriti pitanja potrebnih sustavnih unaprjeđenja kako bi navedene službe mogle nastaviti pružati odgovarajuću podršku studentima s invaliditetom, ali i studentima pripadnicima ostalih ranjivih i podzastupljenih skupina, kao i svim studentima i nastavnicima u radu s njima.

 

Stručni skup organizira se na daljinu preko Zoom platforme. Molimo da prijavite vaše sudjelovanje preko poveznice za prijavu do petka, 20. siječnja 2023. godine. Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno se obratite na broj 098 659 299 ili mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
 
Nadam se da se vidimo u što većem broju! 
Traži se ... najuspješniji/a student/ica s invaliditetom

Objavljeno: 19.10.2022.


Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu novčane nagrade najuspješnijem/joj studentu/ici s invaliditetom u akademskoj godini 2021./2022.


Jednokratna novčana nagrada dodjeljuje se jednom godišnje na inicijativu Ureda za studente s invaliditetom. Cilj nagrade je poticanje izvrsnosti i boljih postignuća redovitih studenata s invaliditetom i drugim teškoćama.

Krajnji rok za podnošenje prijava s popratnom dokumentacijom je 14. studenog 2022., a prijava se može dostaviti elektroničkom ili redovnom poštom.

Rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama najkasnije 3. prosinca 2022., povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Preuzmite sljedeću natječajnu dokumentaciju:Veselimo se vašim prijavama!


 
Najuspješniji/e studenti/ce na Sveučilištu u Rijeci
Objavljeno: 3.12.2021.
 

Na današnji dan, Međunarodni dan osoba s invaliditetom, od 2013. godine, slavimo studentske uspjehe nagrađivanjem najuspješnijih studenata/ica na našem Sveučilištu.

Ove godine nagrađeni su Natali Žgomba i Petar Pupavac.

Ovogodišnja dodjela nagrade održat će se u virtualnom okruženju, i to 8. prosinca u sklopu stručnog skupa "Studentski uspjesi", u organizaciji Koordinacije pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za podršku u visokom obrazovanju, čiji je aktivan član i Sveučilište u Rijeci.
 
ISKRENE ČESTITKE NAGRAĐENIMA!!

 
Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom
Objavljeno: 1.12.2021.
 

 

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom,
koji se svake godine obilježava 3. prosinca, 
Koordinacija pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za podršku u visokom obrazovanju, čiji je aktivan član i Sveučilište u Rijeci, 
organizira stručni skup pod nazivom 
"Studentski uspjesi".


Kao što i sam naziv govori, ove godine ćemo na skupu prikazati studentske uspjehe i to kako one akademske tako i one u izvannastavnim aktivnostima i po završetku studija uključivanjem u svijet rada. Na skupu će tako u ulozi moderatora i izlagača sudjelovati gotovo 20 studenata i alumnija sa Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Dubrovniku i Zadru.

Osim toga, u sklopu skupa, Sveučilište u Rijeci će dodijeliti svoje godišnje nagrade najuspješnijoj studentici i najuspješnijem studentu s invaliditetom u ak. god. 2020./21. Detaljan nacrt programa pronađite ovdje.

Skup će se održati 8. prosinca 2021. od 10 do 15 sati putem online platforme Zoom.

Vaše sudjelovanje prijavite putem obrasca za prijavu do 5. prosinca 2021.


 


 

Svjetski dan (pravednog) pristupa visokom obrazovanju
Objavljeno: 17.11.2021.


Sveučilište u Rijeci
, kao sveučilište budućnosti otvoreno svima, pridružuje se globalnoj zajednici i ove godine u podizanju svijesti o nejednakosti u sustavu (visokog) obrazovanja.

Na današnji dan, 17. studenog, obilježava se Svjetski dan (pravednog) pristupa visokom obrazovanju, i to četvrtu godinu zaredom.

Zašto nam je to važno?

 • Jer je u više od 90% zemalja sudjelovanje u visokom obrazovanju nejednako.
 • Jer kada bi svjetska populacija brojala 100 ljudi, samo njih 7 bi imalo fakultetsko obrazovanje.
 • Jer je pored uklanjanja prepreka pristupu visokom obrazovanju potrebno i konkretno intervenirati radi povećanja šansa za uspjeh kod studenata/ica u nepovoljnom položaju.
 • Jer Sveučilište u Rijeci dodatno potiče osjetljivost prema socijalnoj dimenziji visokog obrazovanja.
 • Jer su i Ujedinjeni narodi prepoznali važnost osiguranja uključivog i kvalitetnog obrazovanje na svim razinama u svojim globalnim ciljevima održivog razvoja do 2030. g.
 • Jer želimo visoko obrazovanje učiniti pristupačnijim.

Više informacija pronađite na www.worldaccesshe.com.


Dobrodošli brucoši!

Objavljeno: 1.10.2021.
 
Sveučilišni savjetovališni centar (SSC) želi svim studentima prve godine dobrodošlicu na Sveučilište! Čestitamo vam na upisu i želimo puno uspjeha i sreće u studiranju.
 
Više informacija o SSC-u možete doznati putem kratkog videa: 

Poziv na online panel "Što nakon diplome?"

Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci i Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za poduzetništvo organiziraju online panel "Što nakon diplome?" koji će se održati 22. rujna 2021. godine od 11:00 do 13:30 sati, putem Zoom platforme.


Tema panela jest zapošljivost mladih pripadnika ranjivih skupina, posebice osoba s invaliditetom, a program panela dostupan je na mrežnoj stranici.

Zbog ograničenog broja sudionika prijave na panel su obavezne, a svoje sudjelovanje možete prijaviti najkasnije do utorka 21. rujna 2021. u 15:00 sati putem poveznice.

Panel se organizira u sklopu mjere „Provođenje promidžbenih i informativnih aktivnosti prema dionicima na tržištu rada usmjerenih na poticanje zapošljavanja mladih, pripadnika ranjivih skupina“ koja se provodi u okviru Akcijskog plana za mlade 2021. Grada Rijeke i redovitih aktivnosti Sveučilišnog savjetovališnog centra.

 

Objavljeno: 13.09.2021.
 


Stipendija EOS Matrix

EOS Matrix u sklopu društveno odgovornog poslovanja dodjeljuje 4 godišnje stipendije u mjesečnom iznosu od 1.750,00 HRK studenticama i studentima s invaliditetom, za akademsku godinu 2021/2022.
 

EOS Grupa jedan je od vodećih međunarodnih pružatelja prilagođenih financijskih usluga i dio njemačke OTTO Grupe. EOS Matrix, kao vodeća agencija za naplatu potraživanja, u Hrvatskoj uspješno posluje od 2008. te danas zapošljava preko 300 osoba različitih stručnih znanja. EOS u Hrvatskoj nastavlja u promicanju principa raznolikosti i uključivosti koji predstavlja važnu vrijednost za tvrtku te doprinosi boljoj kvaliteti života u zajednici.

Sve informacije o natječaju možete pronaći na linku.


Rok za prijavu je 12.9.2021.
 

Objavljeno: 9.09.2021.Postani STUDENT-ASISTENT i/ili STUDENT-MENTOR!

Objavljeno: 8.09.2021.
 

 

Ured za studente s invaliditetom traži studente za pružanje vršnjačke potpore studentima s invaliditetom na sastavnicama Sveučilištu u Rijeci tijekom ak. god. 2021./2022. i to u funkciji STUDENATA-ASISTENATA (studentski posao) i STUDENATA-MENTORA (volonterska pozicija).
 
Uz STUDENTE-ASISTENTE studenti s invaliditetom mogu prevladati prepreke koje objektivno postoje u sustavu visokog obrazovanja u RH (prostorno, organizacijski, nastavno), a STUDENTI-MENTORI brucošima mogu pomoći u procesu prilagodbe na studij i studentski život. Potpora STUDENATA-ASISTENATA može uključivati potporu pri kretanju, rješavanje administrativnih procedura te pomoć u praćenju nastave, učenju ili ispitima, a sve u skladu s unaprijed definiranim potrebama studenata s invaliditetom. STUDENTI-MENTORI mogu pomoći brucošima u orijentaciji po zgradi fakulteta, uvodu u studij, komunikaciji s nastavnicima, s dodatnim informacijama za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta i sl.

 

Detaljnije informacije kako postati STUDENT-ASISTENT i/ili STUDENT-MENTOR nalaze se u pozivu, a za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu:
 

Veselimo se Vašim prijavama!
 Obaviještavamo korisnice i korisnike usluga Ureda za studente s invaliditetom da je Ured, kao i cijeli Sveučilišni savjetovališni centar, zbog korištenja godišnjeg odmora zatvoren od 26. srpnja 2021. do  20. kolovoza 2021.

Ponovno započinjemo s radom 23. kolovoza 2021. u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.
 
Uživajte u ljetu!

  


Natječaj za smještaj u ak. god. 2021./22.

Objavljeno: 1.07.2021.
 

Studentski centar Rijeka raspisao je Natječaj za ostvarivanje prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka i slobodnim kapacitetima učeničkih domova u akademskoj godini 2021./2022.

Studenti s invaliditetom (iznad 50% tjelesnog oštećenja) ostvaruju pravo na izravan upis, sukladno Članku 8. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje.

S obzirom na epidemiološku situaciju u vezi s COVID-19 prijave na natječaj s dokumentacijom dostavljaju se isključivo preporučeno poštom do 23.07.2021. na:

STUDENTSKI CENTAR RIJEKA
Radmile Matejčić 5, 51000 RIJEKA
s naznakom „NATJEČAJ ZA SMJEŠTAJ“

Mole se studenti da se s upitima jave radnim danima od 9-15 sati na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili brojeve telefona 099/492 5801 i 099/529 4403.

Izvor: Studentski centar Rijeka
 Intervju s predstavnikom studenata u Savjetu Ureda za studente s invaliditetom

Objavljeno: 24.6.2021.
 

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst


Tino Vodanović, apsolvent Kulturalnih studija na Filozofskom fakultetu u Rijeci, član Savjeta Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra i voditelj Ureda za studente s invaliditetom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, za Vox Academiae, poseban prilog za visoko obrazovanje, znanost i umjetnost Novog lista poručio je kako društvo može napredovati samo ako je otvoreno prema različitosti

Cjeloviti intervju s Tinom Vodanovićem pročitajte na sljedećoj poveznici.

 Održana radionica "Biti informiran: ključ za ostvarivanje prava"

Objavljeno: 21.5.2021.

 


Dana 20. svibnja 2021. Ured za studente s invaliditetom, u suradnji s Udrugom za mlade i studente s invaliditetom "Znam", održao je online radionicu „Biti informiran: ključ za ostvarivanje prava“ o važnosti informiranja o vlastitim pravima i načinima dolaženja do informacija.


Sudionici radionice imali su priliku aktivno sudjelovati i podijeliti vlastita iskustva vezana za procjenu razine informiranosti, eventualnu diskriminaciju na temelju invaliditeta te osmisliti svoje sljedeće korake u informiranju o pravima i samozastupanju.
 


 Održano predavanje "Razlog zašto skačem"

Objavljeno: 29.4.2021.


Dana 28. travnja 2021. putem Zoom platforme održano je predavanje u organizaciji našeg Ureda kojim je predstavljen rad Centra za autizam Rijeka.

Na predavanju je bila riječ o praksi u radu s osobama s autizmom, od rane do odrasle dobi, a predavanje su održale Silvana Host, pedagoginja i učiteljica u produženom stručnom postupku Centra za autizam i Ana Brusač, učiteljica i edukacijska rehabilitatorica u Centru za autizam.

Sudionici predavanja imali su priliku iz prve ruke čuti iskustva u radu s osobama s autizmom, iskustva koja mogu pomoći onima koji se susreću s osobama s autizmom kako bi im mogli bolje pružati podršku, ali i onima koji se nikada nisu susreli s osobama s autizmom kako bi razumjeli njihovu posebnost.

Zahvaljujemo predavačicama i Centru za autizam na informativnom i zanimljivom predavanju, a za kraj ćemo se poslužiti riječima jedne sudionice koja je na odličan način sumirala poantu cijelog predavanja: informiranost ruši predrasude!

 

 Prikaz prakse u radu s osobama s poremećajem iz spektra autizma - poziv na predavanje

Objavljeno: 19.04.2021.

 


 
Intervju s voditeljicom Ureda za studente s invaliditetom

Objavljeno: 15.3.2021.


U emisiji „Stojim na kantunu“ radija Laganini 15. prosinca 2020. predstavljen je Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci. U emisiji je gostovala Sandra Nuždić, voditeljica Ureda, a govorilo se o ulozi Ureda, mogućnostima ostvarivanja prava na Sveučilištu, aktivnostima i suradnjama koje Ured ostvaruje, ali i o mnogim drugim zanimljivim temama.

Cjeloviti intervju s voditeljicom Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci poslušajte na sljedećoj poveznici.


 
Otvorene prijave za međunarodni program UniDesign

Objavljeno: 18.2.2021.


Od ožujka do svibnja 2021. godine održavat će se međunarodni program UniDesign – Universal and inclusive design for better human environments tijekom kojega će prijavljeni imati priliku čuti i uključiti se u aktivnosti vezane za univerzalni i inkluzivni dizajn, a pristup temama bit će multidisciplinaran. Program će se održavati online na engleskom jeziku, a broj prijavljenih je ograničen na 35 osoba.

Program će biti sastavljen od dva glavna dijela, stoga će prijavljeni imati priliku prisustvovati teorijskim predavanjima, a zatim i praktičnim zadacima pod vodstvom mentora, mahom stručnjaka u spomenutim različitim disciplinama.

Zainteresirani se mogu prijaviti do 28. veljače 2021. godine putem MS obrasca ili Google obrasca.

Više informacija o samom programu možete pronaći na sljedećim linkovima:


 
Erasmus natječaj za mobilnost u ak. god. 2021./2022.

Objavljeno: 16.2.2021.


Sveučilište u Rijeci 15. veljače 2021. raspisalo je Erasmus natječaj za mobilnost studenata u svrhu studiranja u zimskom semestru ili cijeloj 2021./2022. akademskoj godini. Mobilnost mora biti ostvarena u razdoblju od 1. lipnja 2021. do 30. rujna 2022. Student može ostvariti financijsku potporu za bilo koju razinu studija u ukupnom trajanju od 12 mjeseci.

Ukoliko pripadaju nekoj od ranjivih skupina, studenti mogu ostvariti i dodatnu financijsku potporu od 200 EUR mjesečno.

Rok za prijavu na Natječaj je 1. travnja 2021. godine.

Usto, do 1. lipnja 2021. otvoren je i Erasmus Natječaj za mobilnost studenata u svrhu obavljanja stručne prakse, a
Ured za međunarodnu mobilnost održava i Erasmus online info dane u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta.

Detaljne informacije o Erasmus programu, tekstove natječaja i prijavne obrasce možete pronaći na mrežnim stranicama Sveučilišta. 
MZO - prijevoz za redovite studente s invaliditetom

Objavljeno: 1.2.2021.

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) objavilo je 

Odluku o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2020./2021. i 

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom sveučilišnih i stručnih studija za akademsku godinu 2020./2021.

Sukladno Odluci Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom, novčana potpora iznosit će 1.500,00 kn i uplaćivat će se na žiro račun studenata/ica.

Zahtjev je potrebno ispuniti i ovjeriti na fakultetu/sastavnici Sveučilišta te, sa dokumentacijom navedenom na dnu Zahtjeva, poslati na adresu MZO-a: Donje Svetice 38, 10 000 Zagreb.

Rok za podnošenje prijava jest 30. lipnja 2021.

 
Stipendije Fonda "Aleksandar Abramov" u 2020./2021.

Objavljeno: 27.1.2021.

 

Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu stipendija/financijskih pomoći iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov" za akademsku godinu 2020./2021. namijenjen redovitim i izvanrednim studentima slabijeg socioekonomskog statusa.

Kako bi se prijavio na natječaj u jednoj ili više kategorija (vidi: 2. Kategorije stipendija/financijskih pomoći u Natječaj), student treba zadovoljiti sljedeće kriterije:

socioekonomski kriterij – ukupni mjesečni prihod svih članova zajedničkog kućanstva u 2020. godini ne smije prelaziti prihodovni mjesečni cenzus propisan člankom 8, stavkom 2 Pravilnika o raspodjeli sredstava Sveučilišta u Rijeci iz Fonda „Aleksandar Abramov“ i

kriterij minimalnog broja ECTS-a u prethodnoj akademskoj godini – uvjet je da je student u akademskoj godini 2019./2020. ostvario najmanje 18 ECTS bodova (kriterij vrijedi samo za studente viših godina studija).


Krajnji rok za podnošenje prijava za kategorije A, B i C jest petak, 19. veljače 2021. u 12:00 sati, a prijave za D kategoriju moći će se podnositi sve do 30. rujna 2021. u 12:00 sati.

Prijave se podnose isključivo elektronički, putem SharePoint portala. SharePoint portalu pristupa se klikom na sljedeću poveznicu i upisivanjem AAI@EduHr korisničkih podataka. Korisničko ime mora imati nastavak "uniri", a ne "student.uniri".

Na SharePoint portalu nalaze se sve informacije i detaljne upute za ispunjavanje prijavnog obrasca, a za eventualne nejasnoće i dodatna pitanja možete se javiti na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dokumenti:

 


Sretan Božić i godina Nova!

Objavljeno: 24.12.2020.

 

Poštovani i dragi studenti i suradnici,

u razdoblju od 28. prosinca 2020. do 6. siječnja 2021. godine

Ured za studente s invaliditetom SSC-a neće raditi.

Opet smo s vama 7. siječnja 2021.!
 

Sretni blagdani!
 


 Narodni znanstveni list objavio članak o našem Uredu

Objavljeno: 4.12.2020.

Pročitajte članak "Dostupnost učenja svima u visokom obrazovanju" koji je objavljen u Narodnom zdravstvenom listu, dvomjesečniku za unapređenje zdravstvene kulture (br. 730-731/2020). U članku možete saznati nešto više o djelatnostima Ureda za studente s invaliditetom, iskustvima u radu sa studentima i rezultatima tog rada.
 


 
Sretan Međunarodni dan osoba s invaliditetom!

Objavljeno: 3.12.2020.
 

Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz 1956. godine i ima za cilj postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici. Sam dan 3. prosinac dan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih naroda od 1998. godine.
 

Sveučilište u Rijeci već godinama Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava slavljenjem uspjeha studenata i studentica našeg Sveučilišta u protekloj akademskoj godini, što ćemo učiniti i ove godine.

Najuspješnija studentica s invaliditetom u ak. god. 2019./20.


Sukladno provedenom natječaju i prijedlogu Povjerenstva za odabir najuspješnijeg/je studenta/ice s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci, a na temelju odluke od 1. prosinca 2020. godine, za najuspješniju studenticu s invaliditetom u ak. god. 2019./20. odabrana je KARLA PILAT, studentica 1. godine diplomskog sveučilišnog studija Psihologije Filozofskog fakulteta u Rijeci.
 Osim kolegice Pilat, i sljedeće prijavljene kandidatkinje zaslužile su priznanja i čestitke za uloženi trud i postignut uspjeh tijekom studija: Lana Jovanović s Filozofskog fakulteta te Rosanda Batinica i Natali Žgomba s Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.

U ime Ureda za studente s invaliditetom SSC-a, iskrene čestitke svim studenticama, osobito Karli Pilat!Studentski leksikon

Budući da ove godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom ne možemo proslaviti uživo, studenti aktivni u Uredu za studente s invaliditetom SSC-a su pripremili studentski video leksikon u režiji volonterke Ureda Nike Dorčić kako bi pokazali da su studenti s invaliditetom isto tako samo studenti, sa svojim individualnim interesima, željama i posebnostima.

 Stručni skup "Izazovi studenata s invaliditetom"

Kako bismo povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ukazali i na izazove s kojima se naši studenti susreću, koordinatorica Ureda izv. prof. dr. sc. Tamara Martinac Dorčić i voditeljica Ureda Sandra Nuždić sudjelovat će, uz predstavnike javnog sektora, akademske zajednice, organizacija civilnog društva te sve ostale zainteresirane predstavnike institucija, organizacija i građana, na stručnom skupu u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pod nazivom "IZAZOVI STUDENATA S INVALIDITETOM TIJEKOM VISOKOG OBRAZOVANJA".

Pridružite nam se i Vi 4. prosinca na Zoom platformi od 11 do 13.30 sati.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Do sljedeće godine, kada se nadamo se vidimo opet uživo, želimo vam sretan Međunarodni dan osoba s invaliditetom!

 


 
Najuspješniji/a student/ica s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci

Objavljeno: 23.10.2020.

Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu novčane nagrade najuspješnijem/joj studentu/ici s invaliditetom u akademskoj godini 2019./2020.

Jednokratna novčana nagrada dodjeljuje se jednom godišnje na inicijativu Ureda za studente s invaliditetom. 
Cilj nagrade je poticanje izvrsnosti i boljih postignuća redovitih studenata s invaliditetom i drugim teškoćama.


Krajnji rok za podnošenje prijava s popratnom dokumentacijom je 15. studenog 2020., a prijava se može dostaviti elektroničkom ili redovnom poštom.

Rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama najkasnije 3. prosinca 2020., povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Preuzmite sljedeću natječajnu dokumentaciju:


Veselimo se vašim prijavama!
 
Državne stipendije za redovite studente

Objavljeno: 13.10.2020.

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) dodjeljuje tri vrste državnih stipendija:
 
 1. stipendije studentima u STEM područjima znanosti,
 2. stipendije studentima na temelju socio-ekonomskoga statusa i
 3. stipendije za posebne skupine studenata.


Više informacija o pojedinoj stipendiji, načinu prijave i uvjetima pronađite na mrežnim stranicama MZO-a.

 Javni poziv za iskaz interesa za korištenje tableta

Objavljeno: 6.10.2020.


Sveučilište u Rijeci objavljuje Javni poziv studentima Sveučilišta u Rijeci slabijeg socioekonomskog statusa za iskaz interesa za korištenje tableta i pripadajućeg internetskog priključka bez naknade, a u svrhu omogućavanja nesmetanog pristupa online nastavi.

Krajnji rok za podnošenje online prijave na Javni poziv je 30. listopada 2020. godine do 12:00 sati.

Izvor: UNIRI
COVID-19 i visokorizične skupine studenata

Objavljeno: 23.09.2020.


Sukladno Preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJZ) za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera te Preporukama za izvedbu nastave na Sveučilištu u Rijeci za akademsku godinu 2020./2021., studenti koji su u visokorizičnoj skupini, odnosno kompromitiranog zdravstvenog stanja ne bi smjeli boraviti na visokom učilištu.

Za svaku takvu osobu (student, nastavnik i drugi zaposlenik visokoga učilišta), osobu koja dijeli kućanstvo s osobom iz visokorizične skupine ili osobu kojoj iz bilo kojeg drugog razloga nije preporučljiv boravak na visokom učilištu, potrebno je pojedinačno razmotriti slučaj, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju te osigurati potrebne zaštitne mjere, uključujući i nastavu na daljinu.

Pripadanje visokorizičnoj skupini, studenti dokazuju potvrdom sveučilišnog liječnika nadležnog za pojedinu sastavnicu Sveučilišta (Popis nadležnih liječnika s kontakt podacima pronađite ovdje), koju zatim šalju sastavnicama na odobrenje.


Izvor: Visokorizični studenti, nastavnici i drugi zaposlenici visokoga učilišta u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 - prijedlog postupanja Sveučilišta u Rijeci
 
Postani STUDENT-ASISTENT ili STUDENT-MENTOR

Objavljeno: 22.09.2020.


Ured za studente s invaliditetom traži studente za pružanje vršnjačke potpore studentima s invaliditetom na Kampusu Sveučilištu u Rijeci tijekom ak. god. 2020./2021. i to u funkciji STUDENATA-ASISTENATA (studentski posao) i STUDENATA-MENTORA (volonterska pozicija).

Uz vršnjačku potporu studenti s invaliditetom mogu prevladati prepreke koje objektivno postoje u sustavu visokog obrazovanja u RH (prostorno, organizacijski, nastavno), a studenti-mentori brucošima mogu pomoći u procesu prilagodbe na studij i studentski život.


Detaljnije informacije kako postati STUDENT-ASISTENT nalaze se u pozivu, a za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu.

Za postati STUDENT-MENTOR, dovoljno je javiti se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Veselimo se Vašim prijavama!

U slučaju dodatnih pitanja i nejasnoća možete nas kontaktirati putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona 051 265 844.

 Ljetna stanka Ureda

Objavljeno: 7.08.2020.


 

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra bit će zatvoren
od 10. kolovoza do 4. rujna 2020.
zbog korištenja godišnjih odmora.
Ponovno smo s vama od 7. rujna!

 
Uživajte u ljetu!
 Započeo projekt "Prilagodba literature za slijepe i slabovidne studente VI"

Objavljeno: 15.07.2020.

Jučer je potpisan ugovor za prilagodbu literature za slijepe i slabovidne studente u ak. god. 2020./21. između Udruge Zamisli i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a danas je održan prvi partnetski sastanak na kojem su sudjelovali partneri sa Sveučilišta u Rijeci, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, a u projektu još sudjeluju i Ekonomski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Splitu i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Ovim putem pozivamo sve studente Sveučilišta u Rijeci koji imaju potrebu za prilagođenom literaturom da se što prije obrate Uredu za studente s invaliditetom SSC-a na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj telefona 051 265 844.
Natječaj za smještaj u ak. god. 2020./21.

Objavljeno: 1.07.2020.
 

Studentski centar Rijeka raspisao je Natječaj za ostvarivanje prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka i slobodnim kapacitetima učeničkih domova u akademskoj godini 2020./2021.

Studenti s invaliditetom (iznad 50% tjelesnog oštećenja) ostvaruju pravo na izravan upis, sukladno Članku 8. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje.

S obzirom na epidemiološku situaciju u vezi s COVID-19 prijave na natječaj s dokumentacijom dostavljaju se isključivo preporučeno poštom do 24.07.2020. na:

STUDENTSKI CENTAR RIJEKA
Radmile Matejčić 5, 51000 RIJEKA
s naznakom „NATJEČAJ ZA SMJEŠTAJ“

Mole se studenti da se s upitima jave radnim danima od 9-15 sati na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili brojeve telefona 099/492 5801 i 099/435 3215.

 
Dragi maturanti!

Objavljeno: 19.06.2020.

Ako razmišljate o nastavku školovanja na Sveučilištu u Rijeci, nadamo se kako će vam informacije u nastavku biti od koristi:

 
Ako mislite da vam možemo dodatno pomoći s odgovorima na vaša pitanja i nedoumice, slobodna nam se obratite na sljedeće kontakte:

E-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tel:   051 265 844

 SSC i dalje tu za vas!

Objavljeno: 29.04.2020.

Sveučilišni savjetovališni centar i dalje pruža svoje usluge studentima i djelatnicima te je dostupan za:

 
 • individualno i grupno online savjetovanje
 • podršku nastavnicima i studentima u prilagodbi online akademskog okruženja
 • telefonsko savjetovanje u kriznim situacijama na broj telefona 099 486 7293, radnim danom od 9 do 14 sati i vikendom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati

Osim toga, dodatni psihoedukativni i informativni materijali dostupni su na našim mrežnim i Facebook stranicama!
 SSC vam želi sretan Uskrs...

Objavljeno: 10.04.2020.
 


uz obilje primarno zdravlja, 

a onda i ukusne hrane, solidarnosti i brige za sebe i druge!

 Dobitnici stipendija i financijskih pomoći iz programa Solidarnost Fonda "Aleksandar Abramov"

Objavljeno: 7.04.2020.


Sveučilište u Rijeci objavilo je dobitnike stipendija i financijskih pomoći iz programa Solidarnost Fonda “Aleksandar Abramov” u ak. god. 2019./2020., kao i upute za postupak isplate.

Zbog izvanredne situacije izazvane koronavirusom, ugovor o stipendiji studentima će se poslati najkasnije u srijedu, 8. travnja 2020. godine na e-mail adresu navedenu u prijavi na natječaj.
 

Mole se studenti da ugovor potpišu i skeniranog u PDF formatu vrate na adresu e-pošte s koje im je poslan, a original potpisanog ugovora obvezno pošalju redovnom poštom na adresu:

Sveučilište u Rijeci
Trg braće Mažuranića 10
51000 Rijeka
s obaveznom napomenom "Student – ugovor – Fond AA"


Čestitamo svim stipendistima!!

 Prilagodba nastavne literature u ak. god. 2020./21.

Objavljeno: 6.04.2020.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv za financiranje projekata za prilagodbu i izradu udžbenika/literature za slijepe i slabovidne učenike i studente za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Sveučilište u Rijeci, kao i u proteklim godinama, a u suradnji s Udrugom "Zamisli" iz Zagreba i ostalim visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj, omogućava ravnopravno studiranje slijepim i slabovidnim studentima/icama te uspostavlja suradničku mrežu za prilagodbu literature studentima s invaliditetom.

Ovim putem pozivamo sve studente koji još nisu, a imaju potrebu za prilagođenom literaturom, da se što prije obrate Uredu za studente s invaliditetom SSC-a na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Obustavljanje neposredne nastave

Sveučilište u Rijeci donijelo je Odluku o obustavljanju svih neposrednih oblika nastave na razdoblje od minimalno 2 tjedna. Svi oblici neposredne nastave nadomjestit će se održavanjem nastave na daljinu sukladno uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Rijeci.

Molimo studente da prate objave svojih sastavnica i upute svojih nastavnika/ca, a u slučaju potrebe za prilagodbama akademskog okruženja da se obrate Uredu na neke od sljedećih kontakata:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

095 52 44 585


Objavljeno: 16.03.2020.Retox: Pristupačnost i grad @RiHub - OTKAZANO!

Rijeka, kao Europska prijestolnica kulture, želi biti primjer ostalim gradovima u uključivanju osoba s invaliditetom interveniranjem u prostore kulturnih ustanova kako bi njihov program bio pristupačan svim korisnicima kulturnih sadržaja. Kako javne kulturne ustanove učiniti pristupačnijima, ključna je tema ovog ReTox panela.


Panel će se održati u RiHubu, u petak, 13. 3. 2020. prema sljedećem programu:
 

17:30 – 18:15h
Prezentacija dobrih praksi pristupačnih gradova ~ arch. Eur-Erg Isabella Tiziana Steffan (Studio Steffan, Milano) – skype razgovor
Prezentacija dobrih praksi pristupačnih gradova ~ doc.dr. sc Iva Mrak, mag. ing. arch. (Sveučilište u Rijeci, Građevinski fakultet)

18:10 – 19:20h ~ Panel Pristupačnosti:
Emil Mandarić – Udruga slijepih i slabovidnih osoba PGŽ-a
Tino Vodanović – Sveučilište u Rijeci - Ured za studente s invaliditetom SSC-a
Kristian Benić – Gradska knjižnica Rijeka
Aitanga Drog – Matica umirovljenika

19:20 – 20:00h
Druženje u predvorju

 

Objavljeno 10.03.2020.


Iskustvo zlata vrijedi 2020                                   

Poslovni dnevnik već tradicionalno provodi društveno odgovorni projekt "Iskustvo zlata vrijedi" kojim spaja partnere poslodavce sa studentima kojima život nije pružio jednaku startnu poziciju, a sve s ciljem omogućavanja vrijednog praktičnog iskustva i lakšeg zapošljavanja u budućnosti.

Dodatne informacije, uvjeti natječaja i prijava dostupni su ovdje.

Zainteresirani studenti se mogu prijaviti najkasnije do 25. ožujka 2020.

Upiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 01 6300 743.

Kroz projekt "Iskustvo zlata vrijedi" proširuje se svijest u poslovnoj i široj zajednici te se problematizira pitanje zapošljavanja onih koji do posla zbog osobnih razloga i drugih okolnosti teže dolaze. Organizatori s posebnim senzibilitetom i sviješću o težoj zapošljivosti određenih skupina studenata od 2013. godine razvijaju ovaj projekt u suradnji s uglednim hrvatskim kompanijama - vrijednim partnerima projekta  - koje prepoznaju njegovu važnost te svojim sudjelovanjem aktivno sudjeluju u omogućavanju studentske prakse s jedne strane, ali i stvaranju pozitivnog ozračja i nužnosti progovaranja o navedenoj problematici. Do sada je kroz projekt omogućena radna praksa za više od 100 studenata s invaliditetom te studenata slabijega materijalnog statusa, a više od 10 studenata je, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki! Završno događanje projekta održat će se 17. travnja 2020. u The Westin Zagreb hotelu.


Objavljeno 5.03.2020.
 


Natječaj fonda "Aleksandar Abramov"

Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu stipendija/financijskih pomoći iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov" u 2019./2020. akademskoj godini namijenjen redovitim i izvanrednim studentima slabijeg socioekonomskog statusa.


Za prijavu na natječaj student treba zadovoljavati sljedeće kriterije:  

 • da je student u prethodnoj, 2018./2019. ak. god. ostvario najmanje 18 ECTS-a (kriterij vrijedi samo za studente viših godina studija).


Krajnji rok za podnošenje prijave za stipendiju/financijsku pomoć je ponedjeljak, 17. veljače 2020. godine do 12:00 sati. 


Prijave se podnose isključivo elektronički, putem SharePoint portala. SharePoint portalu pristupa se klikom na sljedeću POVEZNICU i upisivanjem AAI@EduHr korisničkih podataka. Korisničko ime mora imati nastavak „uniri“, a ne „student.uniri“.

Na SharePoint portalu nalaze se sve informacije i detaljne upute za ispunjavanje prijavnog obrasca, a za eventualne nejasnoće i dodatna pitanja molimo da se javite na adresu e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 


Objavljeno: 20.01.2020.MZO - Prijevoz za redovite studente s invaliditetom

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) objavilo je Odluku o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2019./2020. uz pripadajuće zahtjeve za ostvarivanje navedene novčane potpore.

Sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom, novčana potpora iznosi 1.500,00 kn i uplaćuje se na žiro račun studenta/ice.

Zahtjev je potrebno ispuniti i ovjeriti na
fakultetu/sastavnici te, s ostalom dokumentacijom koja je navedena pri dnu Zahtjeva, poslati na adresu MZO-a: Donje Svetice 38, 10000 Zagreb.


Objavljeno: 16.01.2020.

 

 Studomat usklađen s pravilima web pristupačnosti

Poštujući pravila web pristupačnosti Sveučilišni računski centar prilagodio je aplikaciju Studomat i sada je pristup sadržaju i funkcionalnostima koje Studomat nudi u jednakoj mjeri dostupna svim studentima.

Web pristupačnost omogućava pristupačnost sadržaja objavljenog na web stranicama svim posjetiteljima, uvažavajući poteškoće korištenja weba osobama s invaliditetom (na primjer oštećenje vida, sluha, poremećaj koncentracije, motoričke poteškoće i drugo), i to bez obzira na to koji web preglednik koriste te koriste li drugu tehnologiju za pristupanje sadržaju web stranica.

Više informacija potražite na web stranicama Sveučilišnog računskog centra (Srce).

 

Objavljeno: 13.12.2019.Dobitnici državnih stipendija u akademskoj godini 2019./20.

Na temelju provedenih javnih natječaja za dodjelu državnih stipendija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je rezultate u sljedećim kategorijama:
 
 
 
 
 
 1. Rang-lista kategorije 1 - redoviti studenti studijskih programa za deficitarna zanimanja s naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe
 2. Rang-lista kategorije 2 - redoviti studenti osobe s invaliditetom
 3. Rang-lista kategorije 3 - redoviti studenti kategorizirani sportaši s valjanom kategorizacijom
 4. Rang-lista kategorije 4 - redoviti studenti kojima je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja
 5. Rang-lista kategorije 5 - redoviti studenti koji su na muzičkim ili umjetničkim akademijama u Republici Hrvatskoj - daroviti mladi umjetnici
 6. Rang-lista kategorije 6 - redoviti studenti bez oba roditelja
 7. Rang-lista kategorije 7 - redoviti studenti roditelji.

Objavljeno: 10.12.2019.

  

Mladen Bošnjak - najuspješniji student s invaliditetom

Nakon provedenog natječajnog postupka, a na temelju Odluke rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržija od 29. studenog 2019. godine, za najuspješnijieg studenta s invaliditetom u ak. god. 2018./2019. odabran je Mladen Bošnjak, redoviti student 2. godine dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija Povijest - Filozofija pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.
 
Čestitamo odabranom kandidatu i  veselimo se zajedničkom druženju u Akvariju!


Rezultati natječaja za dodjelu prijenosnih računala Zaklade Čujem, vjerujem, vidim

Nakon provedenog Natječaja za dodjelu prijenosnih računala za mlade osobe s invaliditetom (16 – 29 godina) Upravni odbor Zaklade Čujem, vjerujem, vidim je 25. studenoga 2019. odabrao sudionike natječaja kojima će se dodijeliti po jedno prijenosno računalo.

Iskrene čestitke studentici Ekonomskog fakulteta u Rijeci Tei Turkalj na osvojenom prijenosnom računalu.

Prijenosna računala se preuzimaju osobno 3. prosinca 2019. u 10:30 sati u ulici Andrije Medulića 16, Zagreb.

Izvor: www.zakladacvv.hrObjavljen Natječaj za dodjelu nagrade najuspješnijem/joj studentu/ici s invaliditetom u ak. god. 2018./2019.

Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu novčane nagrade u iznosu od 1.000,00 kuna najuspješnijem/joj studentu/ici s invaliditetom u akademskoj godini 2018./2019.

Cilj nagrade je poticanje izvrsnosti i boljih postignuća redovitih studenata s invaliditetom i drugim teškoćama.


Krajnji rok za podnošenje prijava na natječaj je srijeda, 20. studenog 2019., a prijava se može dostaviti redovnom poštom, elektroničkom poštom ili osobno.


Preuzmite sljedeću natječajnu dokumentaciju:


Rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Sveučilišta i Ureda najkasnije 3. prosinca 2019., kada će se održati i svečana dodjela nagrade povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.


Objavljeno: 13.11.2019.


Natječaj za dodjelu prijenosnih računala

Zaklada Čujem, vjerujem, vidim, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 11. godišnjice djelovanja Zaklade, raspisala je Natječaj za dodjelu prijenosnih računala mladim osobama s invaliditetom (16. – 29. godine).

Prijave se primaju do 20. studenog 2019. godine, a dostavljaju se elektroničkim putem na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu Zaklade (Andrije Medulića 16, 10000 Zagreb).

Dodatne informacije o natječaju možete saznati na 091 6000 618 ili na mrežnim stranicama Zaklade.

Objavljeno: 5.11.2019.

 


Stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) raspisalo je:
 

 

 1. redovitim studentima studijskih programa za deficitarna zanimanja s naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe

 2. redovitim studentima osobama s invaliditetom

 3. redovitim studentima kategoriziranim sportašima s valjanom kategorizacijom

 4. redovitim studentima kojima je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja

 5. redovitim studentima koji su na muzičkim ili umjetničkim akademijama u Republici Hrvatskoj – darovitim mladim umjetnicima

 6. redovitim studentima bez oba roditelja

 7. redovitim studentima roditeljima

Prijava se podnosi pristupanjem elektroničkom obrascu ispunjavanje osobnih podataka, podataka o visokom učilištu i studijskom programu u prvom dijelu elektroničkoga obrasca te odabirom kategorije stipendije i popunjavanje traženih podataka u drugom dijelu elektroničkoga obrasca. Za uspješan završetak prijave potrebno je izvršiti autorizaciju AAI@EduHr računom, poveznicom na kraju obrasca. Obrazac se podnosi isključivo u elektroničkom obliku – obrazac i obvezni prilozi ne šalju se u tiskanom (papirnatom) obliku na adresu Ministarstva.

Za sva dodatna objašnjenja studenti se mogu obratiti na službenu e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i na Facebook stranicu Državne stipendije za posebne skupine studenata.

 • Natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2019./2020. redovitim studentima visokih učilišta u RH u 3 kategorije:


 1. D-1 – redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona;
 2. E – redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijega socio-ekonomskoga statusa;

 3. P – studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studij.

Za prijavu obvezno je ispuniti elektronički obrazac kojem student pristupa uz pomoć AAI korisničkoga računa (link na „Prijava“ u gornjem desnom kutu). Obrazac se podnosi isključivo u elektroničkom obliku - obrazac i obvezni prilozi ne šalju se u tiskanom (papirnatom) obliku na adresu Ministarstva. Klikom na gumb „Pošalji obrazac“ obrazac se jednokratno elektronički šalje u Ministarstvo. Tako poslan obrazac će zajedno s učitanim prilozima automatski biti zaprimljen u pisarnici Ministarstva te će na PDF verziji tako završenog obrasca biti vidljiv prijemni štambilj s naznakom klase, urudžbenog broja i datuma primitka u Ministarstvo. Nakon zaprimanja u pisarnici Ministarstva studentu će na odabranu adresu e-pošte biti dostavljena obavijest o zaprimanju prijave s naznakom klase. Prijava se smatra potpunom nakon što je popunjen elektronički obrazac, učitana popratna dokumentacija (ako je ima) u sustavu i kliknut gumb „Pošalji obrazac“.

Za sva dodatna objašnjenja studenti se mogu obratiti na službenu e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i na Facebook stranici Državne socio-ekonomske stipendije.
 

Rok za prijavu: 4. studenoga 2019. godine


Objavljeno: 15.10.2019.


Stipendije Erste banke „Mogućnost za budućnost“

Erste banka je raspisala natječaj za stipendiranje redovitih studenata s invaliditetom u mjesečnom iznosu od 1.750 kuna.

Natječaj je otvoren do 25. rujna 2019., a svi zainteresirani mogu se prijaviti preko aplikacije na web stranici Erste banke.Objavljeno: 12.09.2019.
 


POSTANI STUDENT-ASISTENT ili STUDENT-MENTOR

 

Ured za studente s invaliditetom traži studente za pružanje vršnjačke potpore studentima s invaliditetom na Kampusu Sveučilištu u Rijeci tijekom ak. god. 2018./2019. i to u funkciji STUDENATA-ASISTENATA (studentski posao) i STUDENATA-MENTORA (volonterska pozicija).

Uz vršnjačku potporu studenti s invaliditetom mogu prevladati prepreke koje objektivno postoje u sustavu visokog obrazovanja u RH (prostorno, organizacijski, nastavno), a studenti-mentori brucošima mogu pomoći u procesu prilagodbe na studij i studentski život.


Detaljnije informacije kako postati STUDENT-ASISTENT nalaze se u pozivu, a za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu.

Za postati STUDENT-MENTOR, dovoljno je javiti se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Rok za prijavu za obe pozicije je do 22. rujna 2018. u 23:59h!
Veselimo se Vašim prijavama!


U slučaju dodatnih pitanja i nejasnoća možete nas kontaktirati putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona 051 265 844.

Objavljeno: 5.09.2019.


 
 

Dragi studenti i suradnici,
 

Ured za studente s invaliditetom će zbog korištenja godišnjeg odmora biti zatvoren od
1. do 25. kolovoza 2019.

Ponovo započinjemo s radom 26. kolovoza 2019. u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.
 

Želimo Vam ugodno ljeto uz puno lijepih trenutaka!Prilagodba nastavne literature u ak. god. 2019./20.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv za financiranje projekata za prilagodbu i izradu udžbenika/literature za slijepe i slabovidne učenike i studente za školsku/akademsku godinu 2019./2020.

Sveučilište u Rijeci, kao i u proteklim projektima, a u suradnji s Udrugom "Zamisli" iz Zagreba i ostalim visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj, omogućava ravnopravno studiranje slijepim i slabovidnim studenticama i studentima te uspostavlja suradničku mrežu za prilagodbu literature studentima s invaliditetom.

Ovim putem pozivamo sve studente koji imaju potrebu za prilagođenom literaturom da se što prije obrate Uredu za studente s invaliditetom SSC-a na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj telefona 051 265 844. 
 
Ujedno molimo sastavnice Sveučilišta u Rijeci da proslijede navedene informacije studentima koji imaju potrebu za prilagodbom literature.


Objavljeno: 15.07.2019.

 


Natječaj za smještaj za ak. god. 2019./2020.

Studentski centar Rijeka raspisao je Natječaj za ostvarivanje prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka i slobodnim kapacitetima učeničkih domova u akademskoj godini 2019./2020.

Studenti s invaliditetom (iznad 50% tjelesnog oštećenja) ostvaruju pravo na izravan upis, sukladno Članku 8. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje.

Prijave se mogu dostaviti poštom preporučeno do 19.07.2019. ili osobno do 23.07.2019.

Detalje vezane uz natječaj možete pronaći ovdje, a s upitima se javiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 099/492 5801 i 099/435 3215 (radnim danima od 9-15 sati).

Objavljeno: 1.07.2019.Dragi studenti,
sretno s kolokvijima i ispitima!!
 
Dragi maturanti,
sretno s ispitima državne mature i prijavama na željene studije!!
 


 


Održana praktična radionica o primjeni asistivne tehnologije

U utorak, 14. svibnja 2019. g. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je praktična radionica o primjeni asistivne tehnologije u obrazovanju i svakodnevnom životu realizirana u suradnji s prof. dr. sc. Miroslavom Vrankićem s Tehničkog fakulteta u Rijeci i tvrtke E-glas.

Praktičnoj radionici su prisustvovali studenti, nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Zagrebu, liječnici KBC-a Rijeka, predstavnici civilnog sektora, ali i rehabilitatori iz dječjih vrtića i osnovnih škola u Rijeci.
 


Tvrtka E-GLAS d.o.o. nudi inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju koje pomažu djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom u njihovom osamostaljivanju.


Objavljeno: 14.05.2019.


Dobitnici stipendija/financijske pomoći iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov"

Sveučilište u Rijeci objavilo je Odluku o dodjeli stipendija/financijskih pomoći iz programa “Solidarnost” Fonda Aleksandar Abramov” u 2018./2019. akademskoj godini.

Pozivaju se dobitnici stipendija/financijske pomoći da
dođu potpisati ugovor o stipendiranju u Centar za studije Sveučilišta u Rijeci, zgrada Građevinskog fakulteta, Radmile Matejčić 3, ured G-039 (prizemlje – lijevo od glavnog ulaza) u sljedećim terminima: 2. svibnja (četvrtak), 3. svibnja (petak) ili 6. svibnja (ponedjeljak), od 13:00 do 16:00 sati.

Čestitamo svim dobitnicima!
 

Objavljeno 2.05.2019.

 Poziv na radionicu
 


Broj sudionika je ograničen stoga je prijava obavezna!

Prijave se primaju do 1. svibnja u 23:59 sati ispunjavanjem obrasca za prijavu.

 Sudjelujte u kreiranju prostora Kampusa!

Svi koji koriste Kampus na bilo koji način (kao studenti, nastavnici, djelatnici ili posjetitelji) pozvani su da odgovore na anketu o korištenju prostora Kampusa i ponude prijedloge za njegovo uređenje.

Istraživanje se provodi u okviru provedbe projekta „Inkluzivni Kampus“ Sveučilišta u Rijeci, u sklopu programskog pravca EPK Rijeka 2020 "27 Susjedstava – susjedstvo Kampus".

Odgovori se prikupljaju anonimno, a jako su važni u daljnjim planiranjima otvorenih prostora Kampusa.

Ankete su dio prve faze projekta koja će se završiti organizacijom radionica na koje ćete također biti pozvani.


Anketu možete ispuniti do 10.05.2019., a za sva pitanja i nejasnoće se javiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 
Objavljeno: 19.04.2019.
Dekanove nagrade Filozofskog fakulteta u Rijeci

Filozofski fakultet u Rijeci raspisao natječaje za dekanove nagrade u 4 kategorije:


Prijave se dostavljaju u Službu za opće i druge poslove Filozofskoga fakulteta u Rijeci (F-115) do četvrtka, 25. travnja 2019. do 11 sati.


Detalje pročitajte na mrežnim stranicama Filozofskog fakulteta u Rijeci.


Objavljeno: 18.04.2019.

Održane dvije radionice Brailleovog pisma

U utorak, 16. travnja 2019. g. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održane su čak dvije radionice Brailleovog pisma u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije.

Veliko hvala predavačima g. Emilu Mandariću i g. Ivanu Kombolu, članovima Udruge, koji su sudionicima približili osnove pismenosti slijepih osoba, ali im omogućili i da praktično isprobaju tablicu i šilo te stroj za pisanje brajice.

 


Radionicama su prisustvovali studenti, nastavnici, djelatnici Sveučilišta, ali i učitelji i rehabilitatori iz dječjih vrtića i osnovnih škola u Rijeci te se i njima zahvaljujemo na dolasku i iskazanom interesu.


Objavljeno: 17.04.2019.
Radionica Brailleovog pisma - VAŽNA OBAVIJEST!

Zbog iznimno velikog interesa bili smo primorani zatvoriti nove prijave, ali i otvorili još jedan, dodatni termin.

Hvala svima na prijavama i interesu koji ste pokazali zbog čega će se radionica Brailleovog pisma održati u utorak, 16. travnja u prostoru Akvarija, na Kampusu Sveučilišta u Rijeci (ispod restorana "Kampus") u 2 termina:

 • 15.00 sati
 • 16.00 sati

Predviđeno trajanje radionice je 50 minuta.

Svi prijavljeni informirani su o promjeni termina na e-mail kojim su se prijavili na radionicu.

U slučaju bilo kakvih pitanja ili nejasnoća, slobodno se javite na 051 265 844 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
 
Objavljeno: 12.04.2019.
 

Broj sudionika je ograničen stoga je prijava obavezna!

Prijave se primaju do 14. travnja u 23:59 sati ispunjavanjem obrasca za prijavu.
Druga DanceAbility radionica plesa i pokreta

Udruga Prostor Plus poziva na sudjelovanje u drugoj u nizu inkluzivnoj radionici plesa po DanceAbility metodi certificirane voditeljice Helvecie Tomić koja će se održati u subotu 6. travnja 2019. od 10 do 13 sati u HKD na Sušaku.
 
DanceAbility pristup usmjeren je na improvizaciju s ciljem pronalaska vlastitog kreativnog pokreta. Princip rada je iznutra prema van, kroz maštu, bez zadanih pokreta, osjećajući i razvijajući vlastite pokrete, ne bi li se spajanjem individualnih stvorio zajednički izraz.
 

Radionica je besplatna i dobrodošli su svi članovi našeg društva neovisno o dobi, iskustvu, fizikalitetu, statusu, ali je prijava obavezna zbog ograničenog broja polaznika/ca.

Za prijavu je potrebno ispuniti obrazac na mrežnim stranicama udruge te poslati email naslova "Ispunio/la sam obrazac prijave za DanceAbility" na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Oni koji se ne koriste internetom mogu se prijaviti putem SMS-a na broj 0989306509. Prijave se zaprimaju do 4.4.2019.

Više o plesnoj radionici pročitajte na mrežnim stranicama organizatora i Facebook događaju.

Objavljeno: 1.04.2019.Održano predavanje "Avanture studentskog života"

U četvrtak, 28. ožujka 2019. godine u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka održano je već tradicionalno predavanje za učenike (maturante) pod nazivom Avanture studentskog života.

Predavanje je organizirano u suradnji sa studentima s invaliditetom i Ekonomskom školom Mije Mirkovića Rijeka, a na predavanju su studenti učenicima približiti avanturu studiranja, podijeliti svoja iskustva i s kojima izazovima su se susretali, kako su ih riješili, koja prava ostvaruju i što bi preporučili budućim studentima.

 


Sve informacije o upisima i studijskim programima možete saznati na www.studij.hr ili portalu Postani student, a koja prava i mogućnosti ostvarujete na Sveučilištu u Rijeci ovdje.

Veliko hvala studentima volonterima Barbari Vardić, Tei Turkalj, Mladenu Bošnjaku, Matiji Marašu i Tinu Vodanoviću na sudjelovanju u organizaciji i provedbi predavanja.


Objavljeno: 28.03.2019. 
Rektorove nagrade Sveučilišta u Rijeci u ak. god. 2018./19.

Sveučilište u Rijeci raspisalo je četiri natječaja za dodjelu Rektorovih nagrada:

Rektorova nagrada za studenta volontera godine

Rektorova nagrada za studentski aktivizam

Rektorova nagrada za studentski stručni/znanstveni/umjetnički rad

Rektorova nagrada za sport


Prijave na natječaje zaprimaju se do 8. travnja 2019. godine u 12:00 sati.


Detalje natječaja možete preuzeti na sljedećoj poveznici, a za nejasnoće i dodatne informacije u vezi natječaja molimo pišite na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Objavljeno: 19.03.2019.Iskustvo zlata vrijedi - studentska praksa                                   

Poslovni dnevnik već sedmu godinu zaredom provodi društveno odgovorni projekt "Iskustvo zlata vrijedi" kojim spaja partnere poslodavce sa studentima s invaliditetom i studentima slabijega materijalnog statusa, s ciljem omogućavanja prakse i radi lakšeg zapošljavanja u budućnosti.

Do sada je kroz projekt omogućena radna praksa za više od 100 studenata s invaliditetom te studenata slabijega materijalnog statusa, a više od 10 studenata je, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki.

Zainteresirani studenti se za sudjelovanje mogu prijaviti ispunjavanjem prijavnice najkasnije do 28. ožujka 2019.

Uvjete natječaja pročitajte ovdje, a za sve daljnje informacije možete se obratiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj 01/ 6326 033. 


Kroz projekt "Iskustvo zlata vrijedi" proširuje se svijest u poslovnoj i široj zajednici te se problematizira pitanje zapošljavanja onih koji do posla zbog osobnih razloga i trenutačne gospodarske situacije ne mogu doći lako. Organizatori s posebnim senzibilitetom i sviješću o težoj zapošljivosti navedene skupine studenata iz godine u godinu razvijaju ovaj projekt u suradnji s uglednim hrvatskim kompanijama - vrijednim partnerima projekta  koje prepoznaju njegovu važnost te svojim sudjelovanjem aktivno sudjeluju u omogućavanju studentske prakse s jedne strane, ali i stvaranju pozitivnog ozračja i nužnosti progovaranja o navedenoj problematici. Poslovni dnevnik i ove godine želi svima kojima život nije pružio jednaku startnu poziciju pomoći da se lakše uključe na tržište rada te jednog dana ravnopravno sudjeluju u tržišnoj utakmici.


Objavljeno 5.03.2019.Zaključen projekt prilagodbe literature

 

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja je 28. veljače održan posljednji partnerski sastanak, čime je službeno i završio projekt ''Prilagodba literature slijepim i slabovidnim studentima IV“. Projekt provodi Udruga Zamisli kao nositelj, i to u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Splitu, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu.


Osim toga, razgovarali smo i s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja o nastavku projekta i unaprijeđenju sustava prilagodbe i dostupnosti literature svima koji ne mogu čitati standardni tisak.

Bez obzira na završetak projekta, svi studenti koji imaju potrebu za prilagođenom literaturom mogu se i dalje obratiti Uredu za studente s invaliditetom SSC-a na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj telefona 051 265 844 za podršku. 


Objavljeno: 4.03.2019.
Poziv na radionicu plesa i pokreta i inkluzivne razgovore

Udruga Prostor Plus poziva sve zainteresirane na uključivanje u projekt Žiroskop kroz inkluzivnu radionicu plesa i pokreta DanceAbility te razgovore o modelima inkluzije i integracije svih članova našeg društva.

Prva od osam inkluzivnih DanceAbility radionica pod vodstvom Helvecije Tomić održat će se 2. ožujka 2019. godine od 10.00 do 13.00 sati na pozornici HKD-a na Sušaku.
Radionica je besplatna i dobrodošli su svi članovi našeg društva neovisno o dobi, iskustvu, fizikalitetu, statusu, ali je prijava obavezna zbog ograničenog broja polaznika/ca.

Za prijavu je potrebno ispuniti obrazac na mrežnim stranicama udruge te poslati email naslova "Ispunio/la sam obrazac prijave za DanceAbility" na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Oni koji se ne koriste internetom mogu se prijaviti putem SMS-a na broj 0989306509. Prijave se zaprimaju do 27.2.2019.

Više o plesnoj radionici pročitajte na mrežnim stranicama organizatora i Facebook događaju.

 
Razgovori o modelima inkluzije i integracije prezentirali bi se javnosti putem Community radija i radija Korzo, te drugih medijskih i društvenih kanala. Svi zainteresirani se mole da se jave direktno Helveciji Tomić na
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 0989306509.


Projekt Žiroskop za svrhu ima razvoj civilno-javnog partnerstva u upravljanju prostorima Filodrammatice, Omladinskog kulturnog centra Palach i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Projekt doprinosi razvoju kapaciteta organizacija civilnog društva i javne uprave za sudioničko upravljanje, jačanju socijalnog dijaloga kojemu je svrha kvalitetnije upravljanje i uključivanju građana u upravljanje javnim resursima. Nastao je iz potrebe rješavanja problema nestabilnosti korištenja prostornih resursa za sve izvaninstitucionalne aktere u kulturi - i građane i okupljene u udruge i organizacije. Sudjelovanje u kulturi podrazumijeva programiranje aktivnosti u kulturi i participiranje u aktivnostima. Projekt traje od 29.10.2018. do 29.10.2020. i sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.


Objavljeno: 20.02.2019.
Erasmus natječaji za mobilnost studenata

 Sveučilište u Rijeci objavilo je

1. veljače Erasmus Natječaj za STRUČNU PRAKSU u 2019./2020.,
a 1. ožujka raspisat će Erasmus Natječaj za STUDIJSKI BORAVAK u 2019./2020.


Za oba natječaja rok za prijavu je 3. travnja 2019. u 12:00 sati, a prijave se vrše isključivo elektronskim putem na Share Pointu Sveučilišta u Rijeci.


ERASMUS+ je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014. do 2020.


Objavljeno: 12.02.2019.Natječaj za dodjelu stipendija/financijskih pomoći Sveučilišta u Rijeci

Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu stipendija/financijskih pomoći iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov" u 2018./2019. akademskoj godini namijenjen redovitim i izvanrednim studentima slabijeg socioekonomskog statusa.


Studenti mogu podnijeti prijavu na jednu od sljedećih kategorija stipendija/pomoći:  
 
(A) - za pokriće participacije u troškovima studija (školarine) koju je student uplatio u prethodnoj, 2017./2018. ak. god. ​(ne ubraja se upisnina)
(B) ​- za stipendiju/financijsku pomoć studentima izrazito slabog socioekonomskog statusa, lošeg zdravstvenog stanja, invaliditeta, studentima s djecom i dr;  
(C) ​- za financijsku pomoć za nabavku računalne ili druge opreme neophodne za studij ili invalidskih pomagala za studente s invaliditetom;   
(D) ​- za stipendiju/financijsku pomoć studentima koje tijekom tekuće, 2018./2019. ak. godine zatekne teška situacija kao što je smrt roditelja, gubitak posla oba roditelja, teška bolest i sl.
 
Krajnji rok za podnošenje online prijave je 18. veljače 2019. do 12.00 sati.


Detalje natječaja možete preuzeti na sljedećoj poveznici, a za nejasnoće i dodatne informacije u vezi natječaja molimo da se javite na adresu e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Objavljeno: 23.01.2019.NZPUSS: Obavijest o prestanku rada

Slikovni rezultat za nzpuss

Sukladno obavijesti na njihovim mrežnim stranicama, Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS) je prestala s radom 1. siječnja 2019. godine.

Obavještavamo studente koji ove akademske godine primaju stipendiju od Nacionalne zaklade kako će primiti stipendije kako je navedeno u Ugovoru o stipendiji.

Dio stipendija koji se isplaćuje otkako je Zakon o prestanku važenja Zakona o Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu stupio na snagu bit će isplaćen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), sukladno članku 3. i 4. navedenog Zakona, kojim MZO preuzima sve poslove Nacionalne zaklade.


Objavljeno: 22.01.2019.MZO - Prijevoz za redovite studente s invaliditetom

Na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) objavljena je Odluka o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2018./2019. te Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza.

Zahtjev je potrebno ispuniti i ovjeriti na
fakultetu/sastavnici te zajedno s ostalom dokumentacijom koja je navedena pri dnu Zahtjeva poslati na adresu MZO-a: Donje Svetice 38, 10000 Zagreb.

Sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom, novčana potpora iznosi 1.500,00 kn i uplaćuje se na žiroračun studenta/ice.


Objavljeno: 21.01.2019.
Mobilna aplikacija za olakšavanje čitanja


Petar Reić, osnivač OmoLab-a, razvio je sustav za olakšavanje čitanja osobama s disleksijom i drugim specifičnim teškoćama učenja.

Za razvitak aplikacije upotrijebljen je, između ostaloga, i algoritam za rastavljanje riječi na slogove, koji je rezultat izvornoga znanstvenog rada „Postupak automatskoga slogovanja temeljem načela najvećega pristupa i statistika slogova za hrvatski jezik“, koji je objavljen u časopisu „Govor“ u Zagrebu, autorica Ane Meštrović i Sande Martinčić-Ipšić s Odjela za informatiku i Mihaele Matešić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Više informacija o font sustavu OmoType i aplikaciji OmoReaderu možete saznati na njihovoj mrežnoj stranici, a preuzeti ju možete na App Storeu ili Trgovini Playu.

Objavljeno: 18.01.2019.
Ugovor iz Marakeša stupio na snagu 1.1.2019.

Marakeški ugovor o olakšanju pristupa objavljenim djelima za osobe koje su slijepe, koje imaju oštećenje vida ili imaju drugih poteškoća u korištenju tiskanim materijalima (skraćeno: Marakeški ugovor) stupio je na snagu 1. siječnja 2019. u svim državama članicama Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj.

Marakeški ugovor usvojen je na Diplomatskoj konferenciji u Marakešu, 27. srpnja 2013. godine, pod okriljem Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Ugovorom se od država koje su stranke ugovora zahtijeva da u svojim nacionalnim zakonima propišu iznimke ili ograničenja od autorskog i srodnih prava u korist slijepih osoba i osoba s oštećenjem vida ili drugim poteškoćama zbog kojih se ne mogu služiti tiskom, s ciljem osiguravanja veće dostupnosti djela u formatima prilagođenim potrebama predmetnih kategorija korisnika (primjerice, tekstova pisanih Brailleovim pismom, uvećanim fontom slova, prilagođenih e-knjiga, zvučnih knjiga i sl.).


Više o važnosti Marakeškog ugovora pročitajte u letku Hrvatskog knjižnjičarskog društva.

Objavljeno: 17.01.2019.


NZPUSS: Rezultati Javnog natječaja za dodjelu studentskih stipendija za akademsku godinu 2018./2019. 

Slikovni rezultat za nzpuss

Upravni odbor Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu donio je Odluku o dodjeli studentskih stipendija i raspodjeli po pojedinim kategorijama za ak. god. 2018./2019.
 
Sve detaljnije informacije možete saznati na poveznici.


Iskrene čestitke dobitnicima stipendije! 

Objavljeno: 12.12.2018.Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci

Već šestu godinu zaredom, na Sveučilištu u Rijeci bogatim programom obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom, i to 6. prosinca u prostoru Akvarija na sveučilišnom kampusu na Trsatu u organizaciji Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci i Ureda za potporu studentima s invaliditetom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz 1956. godine i ima za cilj postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici. Sam dan 3. prosinac dan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih naroda od 1998. godine.
 
Ovom prigodom uručene su dvije nagrade uspješnim studentima s invaliditetom u ak. god. 2017./2018., i to:
Tinu Vodanoviću, studentu 2. godine diplomskog sveučilišnog studija „Kulturologije“ Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za ostvaren zapažen akademski uspjeh na diplomskom studiju i studenti aktivizam te Mladenu Bošnjaku, studentu 1. godine dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija „Povijest - Filozofija“ Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za ostvaren zapažen akademski uspjeh na preddiplomskom studiju. Jednokratna novčana nagrade od 1.000,00 kn ima za cilj poticanje izvrsnosti i većeg postignuća studenata s invaliditetom i drugim teškoćama, a prema dosadašnjim iskustvima uvidjeli smo da su navedenu aktivnost studenti istaknuli kao iznimno pozitivnu.


 

Foto: S. Drechsler, Novi list
 

Osim dodjele nagrade i predstavljanja rada oba ureda u protekloj akademskoj godini, otvorena je izložba radova Dinka Svobode „Crvena ruža Jadrana · Moruzgva, actinija equini“ te održano gostujuće predavanje o inkluzivnom dizajnu na kojem su sudjelovali doc. dr. sc. Iva Mrak (Katedra za arhitekturu i urbanizam, Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci),  doc. mr. sc. Sanja Bencetić (Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu),  Margareta Cindrić, bacc. ing. aedif. te sudionici istraživanja „Univerzalni dizajn u arhitekturi za prostore društvene namjene“.

Veliko hvala svima koji su izdvojili vrijeme i svojim dolaskom uveličali cjelokupni događaj, posebice volonterima koji su pomogli u realizaciji samog događanja (Antoniji Žurgi, Tei Marinović, Tei Turkalj, Doni Gluhaković, Arijani Dizdarević i Luci Banić)! 

Fotografije s događanja dostupne ovdje.


Objavljeno: 7.12.2018.


Objavljeni rezultati natječaja za dodjeljivanje državnih stipendija za akademsku godinu 2018./19.

Na temelju provedenoga javnog Natječaja za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2018./2019., Ministarstva znanosti i obrazovanja utvrdilo je rang-liste za svaku kategoriju državnih stipendija koje su dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva u sljedećim kategorijama:
 

 
Svi studenti koji su ostvarili uvjete za dodjelu državne stipendije moraju u roku od sedam (7) dana od dana objave (najkasnije do 10. prosinca u 12 sati u Sustavu državnih stipendija https://drzavnestipendije.mzo.hr/), koristeći opciju „Izbornik“ na poveznici „Ostvareno pravo na stipendiju“, unijeti ispravan IBAN žiro računa i potvrditi prihvaćanje Uvjeta stipendiranja.

Studenti koji nisu ostvarili pravo na državnu stipendiju u Sustavu državnih stipendija klikom na gumb Info uz svoju prijavu imaju uvid u detaljan izračun bodova za E kategoriju i razlog neostvarivanja prava na stipendiju.

 
Objavljeno: 3.12.2018.
 

Pozivamo vas da prisustvujete

16. Festivalu stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom


koji će se održati u utorak, 4. prosinca 2018. u Hrvatskom kulturnom domu (HKD), Strossmayerova 1, u dva termina: naši najmlađi sugrađani nastupaju u 11 sati, a oni „nešto stariji” svoj program započinju u 18 sati.
Također, Festivalu će prethoditi cjelodnevna Prodajna izložba radova u atriju HKD-a u trajanju od 10 do 18 sati.


Vidimo se na i-Festu!
Nagrađeni najuspješniji studenti s invaliditetom u ak. god. 2017./2018.

Sukladno provedenom natječaju i prijedlogu Povjerenstva za odabir najuspješnijeg studenta s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci, a na temelju odluke rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržija od 30. studenog 2018. godine, za najuspješnije studente s invaliditetom u ak. god. 2017./2018. odabrana su ove godine iznimno dva studenta zbog zapaženog akademskog uspjeha, ali i aktivističkog i znanstvenog angažmana.

Radi se studentima s Filozofskog fakulteta u Rijeci, i to:

 • Tinu Vodanoviću, studentu 2. godine diplomskog sveučilišnog studija „Kulturologije“ te
 • Mladenu Bošnjaku, studentu 1. godine dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija „Povijest - Filozofija“.

Dodjela Nagrade održat će se 6. prosinca 2018. godine u 15.00 sati u prostoru Akvarija na Kampusu u sklopu prigodnog programa povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

 
Čestitamo odabranim kandidatima i veselimo se zajedničkom druženju u Akvariju!


Objavljeno: 30.11.2018.


Rezultati natječaja za dodjelu prijenosnih računala Zaklade Čujem, vjerujem, vidim

Nakon provedenog Natječaja za dodjelu prijenosnih prijenosnih računala za mlade osobe s invaliditetom (16 – 29 godina) Upravni odbor Zaklade Čujem, vjerujem, vidim je 27. studenoga 2018. odabrao sudionike natječaja kojima će se dodijeliti po jedno prijenosno računalo.

Iskrene čestitke studentici Filozofskog fakulteta u Rijeci Josipi Kovačić na osvojenom prijenosnom računalu.

Prijenosna računala se preuzimaju osobno 3. prosinca 2018. u 10:30 sati u ulici Andrije Medulića 16, Zagreb.

Izvor: www.zakladacvv.hr
Objavljen Natječaj za dodjelu nagrade najuspješnijem studentu/ici s invaliditetom u ak. god. 2017./2018.

Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu novčane nagrade u iznosu od 1.000,00 kuna najuspješnijem studentu/ici s invaliditetom u akademskoj godini 2017./2018.

Cilj nagrade je poticanje izvrsnosti i boljih postignuća redovitih studenata s invaliditetom i drugim teškoćama.


Krajnji rok za podnošenje prijava na natječaj je petak, 23. studenog 2018. godine, a prijava se može dostaviti:
 • redovnom poštom na adresu: Sveučilište u Rijeci, Sveučilišni savjetovališni centar, Ured za studente s invaliditetom S, Radmile Matejčić 2, 51000 Rijeka (s naznakom: Natječaj za dodjelu nagrade),
 • elektroničkom poštom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (Predmet: Natječaj za dodjelu nagrade) ili 
 • osobno u Ured za studente s invaliditetom, Građevinski fakultet u Rijeci, Radmile Matejčić 3, Rijeka, 1. kat, soba G-146.


Preuzmite sljedeću natječajnu dokumentaciju:


Rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Sveučilišta i Ureda najkasnije 30. studenog 2018., a dodjela nagrade održat će se 6. prosinca 2018. godine na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.


Objavljeno: 13.11.2018.Natječaj za dodjelu prijenosnih računala

Zaklada Čujem, vjerujem, vidim raspisala je Natječaj za dodjelu prijenosnih računala mladim osobama s invaliditetom (16. – 29. godine) povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 10. godišnjice djelovanja Zaklade.

Prijave se primaju do 20. studenog 2018. godine, a dostavljaju se elektroničkim putem na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu Zaklade (Andrije Medulića 16, 10000 Zagreb).

Dodatne informacije o natječaju možete saznati na 01/5510-092 i 091/6000-618 ili na mrežnim stranicama Zaklade.

Objavljeno: 12.11.2018.
Prilagodba literature slijepim i slabovidnim studentima

Tijekom 2018./2019. akademske godine prilagodba literature slijepim i slabovidnim studenticama i studentima riječkog Sveučilišta bit će osigurana u okviru projekta ''Prilagodba literature slijepim i slabovidnim studentima IV“ kojega Udruga Zamisli kao nositelj provodi u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci (Uredom za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra).

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja temeljem Javnog poziva za financiranje projekata za prilagodbu i izradu udžbenika/literature za slijepe i slabovidne učenike i studente za školsku/akademsku godinu 2018./2019. Projektom će biti omogućeno ravnopravno studiranje slijepim i slabovidnim studenticama i studentima te uspostavljena suradnička mreža za prilagodbu literature studentima s invaliditetom.  

Ovim putem pozivamo sve studente koji imaju potrebu za prilagođenom literaturom da se obrate Uredu za studente s invaliditetom SSC-a na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj telefona 051 265 844. Objavljeno: 26.10.2018.


Stipendije Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS)    

NZPUSS raspisuje natječaj za dodjelu minimalno 400 studentskih stipendija za akademsku godinu 2018./2019. u sljedećim kategorijama:
 

 1. za deficitarne studijske programe – 245 stipendija;
 2. osobama s invaliditetom – 70 stipendija;
 3. pripadnicima romske nacionalne manjine -  25 stipendija;
 4. aktivnim kategoriziranim sportašima – 10 stipendija;
 5. studentima koji su do punoljetnosti bili smješteni u domove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji - 10 stipendija;
 6. nadarenim mladim umjetnicima – 10 stipendija;
 7. studentima bez oba roditelja – 10 stipendija;
 8. studentima roditeljima – 20 stipendija


Prijave se podnose do 12. studenog 2018. godine do 12h, a šalju se elektronskim putem i poštom.

Više informacija, kao i prijavne obrasce možete pronaći na sljedećoj poveznici

Objavljeno: 23.10.2018.

 


Stipendija – Ministarstvo znanosti i obrazovanja


Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) raspisalo je natječaj za dodjelu državnih stipendija za ak. god. 2018./2019.  Pravo na državnu stipendiju ostvaruju redoviti studenti, neovisno o razini studija koju su upisali.

Stipendija se dodjeljuje u sljedećim kategorijama:

D-1– redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona;

E– redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijega socio-ekonomskoga statusa;

Pstudenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studij.

Prijavu, uvjete koje je potrebno ispuniti za pojedinu kategoriji, kao i više informacija o samom natječaju možete pronaći na poveznici.

Objavljeno: 15.10.2018.


Sajam stipendija i visokog obrazovanjaSajam stipendija i visokog obrazovanja ove godine održava se 18. listopada na Sveučilišnim odjelima Sveučilišta u Rijeci u vremenu od 10-16h. Sajam ima za cilj potaknuti što je moguće više srednjoškolaca da upišu studij te da se olakša trenutnim studentima da što uspješnije završe studij i pronađu prikladan posao. Novina ovogodišnjeg sajma je da će se studenti moći na Sajmu prijaviti on-line putem za državne stipendije jer je MZO uveo unaprijeđenu on-line platformu za prijavljivanje državnih stipendija.

Više informacija o Sajmu možete pronaći na web stranici Stipendije.info (www.stipendije.info/hr/sajam)i na Facebook stranici Tražim stipendiju (www.facebook.com/trazim.stipendiju).
 
Ulaz na Sajam je besplatan! 


Objavljeno: 12.10.2018.


Natječaj za vizualni identitet Volonterske mreže Sveučilišta u Rijeci

Sveučilište u Rijeci poziva sve zainteresirane studente da sudjeluju u natječaju za vizualni identitet Volonterske mreže Sveučilišta u Rijeci. Cilj Volonterske mreže je volonterske prilike učiniti čim dostupnijima studentima i promovirati volonterstvo kao priliku za profesionalni i osobni razvoj, kao i za razvoj zajednice.
 
Prijava na natječaj za vizualni identitet Volonterske mreže mora sadržavati:

 • prijedlog logotipa Volonterske mreže
 • prijedlog barem jednog promotivnog materijala Volonterske mreže
 • prijedlog facebook cover-a Volonterske mreže za 2019.
 • kratku biografiju autorice/ra, s obaveznim informacijama o godini i smjeru studija


Svi materijali se šalju kao privitak u jednom pdf-u na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
 
Rok za prijave je 10. 11. 2018.
 
Odluku o raspisanom natječaju kao i više informacija možete pronaći na poveznici.

Objavljeno: 5.10.2018.


Ured za studente s invaliditetom traži redovite studente za pružanje vršnjačke potpore studentima s invaliditetom na Kampusu Sveučilištu u Rijeci tijekom zimskog semestra ak. god. 2018./2019. Uz vršnjačku potporu studenti s invaliditetom mogu prevladati prepreke koje objektivno postoje u sustavu visokog obrazovanja u RH (prostorno, organizacijski, nastavno).

Detaljnije informacije nalaze se u natječaju.

Prijava je jednostavna - potrebno je ispuniti prijavnicu do 23. rujna 2018. u 23:59h i pričekati našu povratnu informaciju.


Veselimo se Vašim prijavama!

U slučaju dodatnih pitanja i nejasnoća možete nas kontaktirati putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona 051 265 844.

Objavljeno: 13.09.2018.
Rezultati natječaja za smještaj ak. god. 2018./2019.

Studentski centar Rijeka je objavio konačnu rang listu za ostvarivanje prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka i slobodnim kapacitetima učeničkih domova.

Dokumenti za preuzimanje:

 1. Odluka o utvrđivanju konačne rang liste
 2. Prilog I. Konačna rang lista (abecedni slijed)
 3. Prilog I. a. Konačna rang lista (po broju bodova)

Objavljeno: 28.8.2018.


Godišnji odmor


Ured za studente s invaliditetom bit će zbog godišnjeg odmora zatvoren
od 23. srpnja do 17. kolovoza 2018. 

Od 20. kolovoza 2018. godine ponovno radimo u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.

Želimo Vam ugodno ljeto uz puno lijepih trenutaka!


Objavljeno: 20. srpnja 2018.


RIBROO – kamp za brucoše

 

Ovogodišnji RIBROO, u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, osmišljen je kao edukativno druženje svih studenata prve godine na Sveučilištu u Rijeci, a organiziran na način da su studenti podijeljeni u timove po fakultetima, odjelima i smjerovima. Svaki će tim imati svog koordinatora, starijeg studenta, koji će zajedno s brucošima prolaziti unaprijed osmišljeni programNa Kampu se očekuju razne radionice, sportske aktivnosti, rad u timovima i druženje!

Na RIBROO-u ove godine sudjeluju Ured za studente s invaliditetom i Ured za potporu studentima s invaliditetom pri Studentskom zboru s izlaganjem na temu „Studentski život iz različitih perspektiva“.

Kamp se održava od 27. rujna do 30. rujna 2018.

Program kampa se nalazi ovdje, a prijava pri dnu stranice.  

Objavljeno: 18. srpnja 2018. ATAAC KONFERENCIJA 2018.

ATAAC je konferencija o naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom (OSI). Namijenjena je stručnjacima iz raznih područja, a koji rade s djecom i OSI s ciljem poboljšavanja kvalitete njihova života.

Konferencija će se održati u Zagrebu od
17.–19.10.2018. na kojoj sudjeluje preko 30 predavača iz više od 10 zemalja, a jedan od partnera konferencije je i Ured za studente s invaliditetom.


Program je podijeljen u 3 dana, a pritom svaki ima svoju temu:

1. dan – Djeca, škola i obrazovanje
2. dan – Potpomognuta komunikacija, rehabilitacija i radno mjesto
3. dan – Senzorna stimulacija, autizam i rana intervencija

Više o programu konferencije, kao i njenim predavačima možete saznati na mrežnim i Facebook stranicama konferencije.


Objavljeno: 9. srpnja 2018.


Natječaj za smje&