Novosti

Predavanje o korištenju digitalnih medija i mentalnom zdravlju

Povodom obilježavanja svjetskog dana mentalnog zdravlja psihologinje Jasna Borbelj Čeko i Ines Jakovčić održat će predavanje "Trebamo li biti offline da sačuvamo mentalno zdravlje?". Korištenje digitalnih medija, društvenih mreža i općenito računala i pametnih uređaja postalo je nužno za funkcioniranje u današnje doba. Na predavanju ćemo se osvrnuti na utjecaj digitalnih medija na naše svakodnevno funkcioniranje, učenje i mentalno zdravlje. Pokušat ćemo naći odgovor kako odgovornije koristiti društvene mreže i kako se zaštiti od negativnih utjecaja digitalnih medija.

 

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 10. listopada u 16 sati u prostoru Caffe bara Akvarij na Kampusu na Trsatu. Prijave su obavezne, a prijaviti se možete do ponedjeljka (10. listopada) u 10 sati na poveznici: https://forms.gle/kHckficd6xgyKq5s5
  

Objavljeno 5. listopada 2022.
Obaviještavamo korisnice i korisnike usluga Sveučilišnog savjetovališnog centra da je Centar
zatvoren od 1. kolovoza 2022. do 21. kolovoza 2022. zbog korištenja godišnjeg odmora.

Ponovno započinjemo s radom 22. kolovoza 2022. u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.

Uživajte u ljetu!

Poziv na sudjelovanje u istraživanju

Poštovani, poštovane,

 

molimo Vas za sudjelovanje u istraživanju kojega provodimo u svrhu provjere karakteristika novih upitnika za ispitivanje odstupajućih navika i ponašanja vezanih uz hranjenje, odnosno simptoma poremećaja hranjenja. Istraživanje provodi Odsjek za psihologiju, Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a namijenjeno je osobama starijima od 14 godina koje imaju dijagnozu ili simptome nekoga od poremećaja hranjenja (npr., anoreksije nervoze, bulimije nervoze, poremećaja prejedanja, itd.). Ukoliko želite sudjelovati u istraživanju, molimo Vas da pristupite poveznici: https://surveyswesternsydney.au1.qualtrics.com/jfe/form/SV_07fykstNLxjLQuW te iskreno odgovorite na različita pitanja koja se tiču Vaših navika hranjenja, zadovoljstva tijelom, osjećaja dobrobiti, kao i općih demografskih karakteristika poput dobi, spola, radnoga statusa i sl. Svi dobiveni podaci promatrat će se i objaviti samo na skupnoj razini te će se koristiti isključivo u istraživačke svrhe. Na kraju upitnika, svaki će sudionik imati mogućnost vidjeti svoj rezultat postignut u upitniku za ispitivanje poremećaja hranjenja.

 
Zahvaljujemo Vam na uloženom trudu i vremenu! 

 Objavljeno: 12. srpnja 2022.

 
Poziv za sudjelovanje u fokus grupama
 

Pandemija korona virusa preselila je brojne aktivnosti u online okruženje, tražeći od nas naglu prilagodbu novim uvjetima. Djelatnice Psihološkog savjetovališta SSC-a odlučile su se pozabaviti temom izlaganja i javnih nastupa u online okruženju, o čemu se zasad ne nalazi puno podataka u stručnoj literaturi. Pozivamo vas da nam pomognete u istraživanju i upoznavanju ovog fenomena sudjelovanjem u fokus grupama koje ćemo provesti sa zainteresiranim studenticama i studentima riječkog Sveučilišta!
Fokus grupe održat će se u prostorima Sveučilišnog savjetovališnog centra na Kampusu na Trsatu u dva termina. Jedna grupa sastat će se u petak (6. svibnja) od 12 do 13:30 sati, a druga u srijedu (11. svibnja) od 18 do 19:30 sati. Za sudjelovanje se prijavite putem sljedećeg obrasca: https://forms.gle/oBrVeTKfYzuaVYsR9.
Zahvalni smo na vašem vremenu i dobroj volji da sudjelujete u našem istraživačkom projektu!
 

Objavljeno 27. travnja 2022.Aktivnosti SSC-a u sklopu Rijeke psihologije 2022.

Od 14 do 20. veljače u Rijeci i okolici će poteći 11. Rijeka psihologije, manifestacija koju organiziraju Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci s drugim suradnicima. I ove godine program je bogat i zanimljiv, s temama iz različitih područja psihologije, a aktivnosti će se održavati većinom u online okruženju.Osim uključivanja u organizaciju manifestacije, Sveučilišni savjetovališni centar sudjeluje i u programskim aktivnostima s tribinom i predavanjem za studente.  
 
U srijedu, 16. veljače, s početkom u 17 sati, Nikoleta Zubić i prof. dr. sc. Zoran Sušanj iz Ureda za karijere održat će tribinu na kojoj će srednjoškolci i studenti imati priliku saznati više o procesu razvoja karijere i ulozi karijernog savjetnika u procesu cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja te će u opuštenoj atmosferi moći razmijeniti iskustva i izazove s kojima se susreću na svom karijernom putu. Prijave na tribinu "Što radi karijerni savjetnik i kako mi može pomoći?" su obavezne, a svi zainteresirani mogu se prijaviti slanjem e-maila na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
 
U četvrtak, 17. veljače, s početkom u 16 sati, djelatnice Psihološkog savjetovališta, Ines Jakovčić i Jasminka Juretić pričat će o motivaciji za učenje, koncentraciji i drugim temama koje muče studente u vezi učenja i polaganja ispita. Prijave za sudjelovanje na predavanju "Povuci, potegni, (na)učiti ne mogu" su obavezne, a zainteresirani studenti i studentice mogu se prijaviti do srijede, 16. veljače, do 12 sati putem online obrasca: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4CGBQWYyt7O3XJNbKbx8m2KFQsPxq31W1OWRgVYjRhtyV5w/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0.

Na dan održavanja tribine i predavanja svi prijavljeni dobit će poveznicu za Zoom događaj.
 
Pozivamo sve studentice i studente, djelatnice i djelatnike riječkog Sveučilišta da pogledaju cjelokupni program ovogodišnje Rijeke psihologije (https://rijekapsihologije.uniri.hr/program) i pronađu nešto za sebe!
 

objavljeno 9. veljače 2022.Poziv na sudjelovanje u istraživanju

Drage studentice, dragi studenti, 
 
kako se pandemija nastavlja već drugu godinu za redom, tako i mi nastavljamo s praćenjem funkcioniranja studenata. Zanima nas kako se nosite sa svim izazovima promjenjive svakodnevice.
 
Stoga vam se ponovno obraćamo s molbom da sudjelujete u nastavku istraživanja “Emocionalno funkcioniranje studenata tijekom pandemije”. Istraživanje provode profesorice s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci uz odobrenje Etičkog povjerenstva Fakulteta. U ovoj fazi možete sudjelovati neovisno o tome jeste li sudjelovali u ranijim fazama ispitivanja ili ne. Sudjelovanje u istraživanju u potpunosti je dobrovoljno i anonimno, a odustati možete u bilo kojem trenutku. Rezultati dobiveni ovim istraživanjem analiziraju se isključivo na grupnoj razini. Vaša su nam iskustva izuzetno bitna. Do sada dobiveni podaci pomogli su u kreiranju smjernica za nastavnike, a rezultirali su i dodatnom podrškom Sveučilišta za unapređenje usluga Psihološkog savjetovališta za studente.
 
Ispunjavanje upitnika trajat će oko 10-15 minuta, a na kraju možete pronaći poveznice na korisne savjete za nošenje sa stresom i uspješnije studiranje.
 
Upitniku možete pristupiti na poveznici.  
 
Zahvaljujemo na vašem vremenu i doprinosu.
 
Voditeljica istraživačkog tima
prof. dr. sc. Ivanka Živčić-Bećirević (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)


Poziv za uključivanje u grupni tretman za socijalno anksiozne studente

Obavještavamo studente o pokretanju grupu za socijalno anksiozne studente, nakon duže pauze u provedbi grupnih tretmana uživo. Osoba sa socijalnom anksioznošću doživljava pretjerani strah u različitim socijalnim situacijama (npr. razgovori s drugim ljudima, izlaganje seminara, izražavanje svojih stavova i mišljenja, jedenje u društvu...) u kojima postoji mogućnost da ju drugi ljudi procjenjuju. Osobe s tim problemom boje se da će biti negativno procijenjene od strane drugih ljudi, da će znakovi anksioznosti koju doživljavaju (npr. crvenjenje, znojenje, podrhtavanje ruku...) biti jako vidljivi ili da ono što rade neće biti na onoj razini kako su oni zamislili. Više informacija o ovom vrlo učestalom problemu među studentskom populacijom, koji je kod mnogih još izraženiji nakon pojave pandemije COVID-19 bolesti, možete pročitati na poveznici.

Grupa će se sastajati petkom od 14 do 16 sati u prostorima SSC-a (Građevinski fakultet na Kampusu na Trsatu) u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Za uključivanje u rad grupe potrebna je prijava na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Zainteresirani studenti riječkog sveučilišta mogu poslati svoje ime i prezime, fakultet i godinu studija na navedenu adresu do 27. listopada 2021. do 23:59 sati.

Potražiti pomoć znak je hrabrosti, a ne slabosti!
Početak Grupe za pomoć studentima u učenju i polaganju ispita

Započeo je novi semestar, a ponovo kreće i Grupa za pomoć studentima s teškoćama u učenju i polaganju ispita. Ako imate problema s organizacijom učenja, prokrastinacijom, strahom od ispitivanja, nedostatkom motivacije ili možda dosadašnje strategije učenja više nisu dovoljno efikasne  – uključite se ovu grupu!

Grupa ide u online obliku (preko Zoom platforme). Više informacija možete pronaći na poveznici. Tijekom zimskog semestra 2021/22. grupa će se održavati četvrtkom od 16:30 do 18:30 sati, a za pristupanje grupi potrebno se javiti na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Psihološko savjetovalište na Tjednu brucoša EFRI

U sklopu dobrodošlice brucošima i pripreme za novo životno razdoblje studiranja, djelatnice Psihološkog savjetovališta SSC-a održat će narednih mjeseci nekoliko predavanja o učenju, organizaciji vremena, prilagodbi na studij i nekim drugim relevantnim temama.
U sklopu Tjedna brucoša kojeg organizira Ekonomski fakultet u Rijeci, psihologinja Ines Jakovčić održat će interaktivno predavanje „Kako učiti?“ u petak (8. listopada) s početkom u 9 sati. Studenti će imati priliku saznati kako organizirati vrijeme i mjesto za učenje, kako poboljšati koncentraciju i smanjiti odugovlačenje te još neke zanimljive i korisne savjete i smjernice.
Predavanje "Mindfulness and Wellbeing" u sklopu YUFE Akademije

U sklopu YUFE Akademije 2021., psihologinje iz Sveučilišnog savjetovališnog centra održat će online predavanje "Mindfulness and Wellbeing". Ako vas zanima mindfulness, kako može ojačati mentalno zdravlje i dobrobit te što znanost kaže o ovom fenomenu, pridružite nam se u četvrtak, 28. listopada u 15:00 sati.

Predavanje će biti održano na engleskom jeziku, sudjelovati mogu svi zainteresirani građani. Prijave su otvorene do četvrtka, 21. listopada, a prijaviti se možete putem poveznice.
Predavanje „Kako prepoznati i pristupiti studentima s psihološkim problemima?“ za nastavno i stručno osoblje
 
Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja Psihološko savjetovalište Sveučilišnog savjetovališnog centra u Rijeci organizira interaktivno predavanje pod nazivom „Kako prepoznati i pristupiti studentima s psihološkim problemima?“.
 
Predavanje je namijenjeno nastavnicima i stručnom osoblju Sveučilišta u Rijeci s ciljem senzibiliziranja na probleme mentalnog zdravlja studenata. Bit će obuhvaćene i smjernice za pružanje odgovarajuće podrške u situacijama kada studenti imaju psihološke teškoće. 
 
Predavanje će se održati putem Zoom platforme u ponedjeljak, 11. listopada s početkom u 14.30 sati. Predviđeno vrijeme trajanja je 60 minuta. Molimo zainteresirane da se prijave putem online obrasca.


Dobrodošli brucoši!

Sveučilišni savjetovališni centar (SSC) želi svim studentima prve godine dobrodošlicu na Sveučilište! Čestitamo vam na upisu i želimo puno uspjeha i sreće u studiranju.

SSC pruža svim studentima i djelatnicima riječkog Sveučilišta različite oblike podrške i pomoći. Više informacija možete doznati putem kratkog videa kojeg smo pripremili za vas u kojem predstavljamo naše aktivnosti.Poziv na online panel "Što nakon diplome?"

Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci i Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za poduzetništvo organiziraju online panel "Što nakon diplome?" koji će se održati 22. rujna 2021. godine od 11:00 do 13:30 sati, putem Zoom platforme.Tema panela jest zapošljivost mladih pripadnika ranjivih skupina, posebice osoba s invaliditetom, a program panela dostupan je na mrežnoj stranici.

Zbog ograničenog broja sudionika prijave na panel su obavezne, a svoje sudjelovanje možete prijaviti najkasnije do utorka 21. rujna 2021. u 15:00 sati putem poveznice.

Panel se organizira u sklopu mjere „Provođenje promidžbenih i informativnih aktivnosti prema dionicima na tržištu rada usmjerenih na poticanje zapošljavanja mladih, pripadnika ranjivih skupina“ koja se provodi u okviru Akcijskog plana za mlade 2021. Grada Rijeke i redovitih aktivnosti Sveučilišnog savjetovališnog centra. 
Obaviještavamo korisnice i korisnike usluga Sveučilišnog savjetovališnog centra da je Centar zatvoren od 26. srpnja 2021. do 20. kolovoza 2021. zbog korištenja godišnjeg odmora.

Ponovno započinjemo s radom 23. kolovoza 2021. u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.

Uživajte u ljetu!

 Obavijest o radu Psihološkog savjetovališta tijekom ljeta 
 

Obavještavamo korisnike usluga Psihološkog savjetovališta SSC-a da zbog kolektivnog godišnjeg odmora Savjetovalište neće raditi od 26. srpnja do 23. kolovoza 2021. U navedenom periodu ni na koji način nećemo biti dostupni niti ćemo moći odgovarati na upite.

Budući da imamo liste čekanja za uključivanje u psihološke tretmane, napominjemo da će se za prijave pristigle nakon 12. srpnja 2021. termini prvog razgovora dogovarati krajem kolovoza i početkom rujna. Ako Vam je hitno potrebna psihološka podrška, možete se javiti u hitnu psihijatrijsku ambulantu Kliničkog bolničkog centra u Rijeci. Dostavljamo popis i nekih drugih mjesta na kojima možete potražiti stručnu psihološku pomoć.

 
Želimo vam ugodno ljeto i puno sunčanih dana u svakom pogledu!Intervju o rezultatima istraživanja utjecaja pandemije korona virusa na mentalno zdravlje studenata
 

Portal Studentskog centra Rijeka "Svjetionik" proveo je intervju s voditeljicom Sveučilišnog savjetovališnog centra prof. dr. sc. Ivankom Živčić-Bećirević o rezultatima istraživanja "Odrednice emocionalne prilagodbe tijekom normativnih životnih prijelaza". U sklopu istraživanja ispitivano je s čime se sve studenti suočavaju u razdoblju pandemije te način na koji se to odražava na njihovo emocionalno i akademsko funkcioniranje. Istraživanje je financiralo Sveučilište u Rijeci, a proveo ga je Odsjek za psihologiju uz partnerstvo Sveučilišnog savjetovališnog centra.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje
.
 Poziv na sudjelovanje u istraživanju
 

Drage studentice i studenti,
 

s obzirom da znamo da su studenti pod stalnim pritiskom ka ostvarivanju socijalnih kontakata te to ponekad može biti preplavljujuće, zamolile bismo vas da odvojite malo svog vremena i ispunite ovaj upitnik. Svojim ćete doprinosom pomoći u shvaćanju socijalnih navika i ponašanja studenta kao i emocionalnog reagiranja i nošenja s poteškoćama. Uz to, vaše će ispunjavanje pomoći da dvije studentice dođu još korak bliže željno iščekivanim diplomama.
 

Za ispunjavanje je potrebno 10-15 minuta, a pristupanjem upitniku istovremeno izražavate svoj pristanak i potvrđujete da ste informirani da je vaše sudjelovanje u istraživanju dobrovoljno, da imate pravo odustati u bilo kojem trenutku te da su istraživačice obvezne zaštititi tajnost podataka. Za bilo kakva pitanja vezana uz istraživanje možete se javiti na mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 

Upitniku možete pristupiti na poveznici.

 

Unaprijed vam hvala na utrošenom vremenu i trudu!


Interaktivno predavanje „3, 2, 1 – (s)koncentiraj se!“
 


Psihološko savjetovalište SSC-a u suradnji sa Studentskim centrom Rijeka organizira interaktivno predavanje na temu koncentracije za sve zainteresirane studente riječkog Sveučilišta. Predavanje će se održati u srijedu (12. svibnja) s početkom u 17 sati putem Zoom platforme. Ako želite saznati što sve utječe na koncentraciju i kako ju možete poboljšati prijavite se za sudjelovanje ispunjavanjem prijavnice na https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9VUJXY0TItOK8XFCfb51UpfjYWx98ntZ9p6kHI_DKZPTx9A/viewform
Problemi s koncentracijom nerijetko muče studente tijekom studiranja, a u uvjetima pandemije korona virusa čini se daje taj problem još češći. Poslušajte naše predavanje i pokušajte naći odgovore na barem neka pitanja koja si postavljate u vezi ove teme.


 Poziv na sudjelovanje u istraživanju
 

Drage studentice, dragi studenti,  

tijekom posljednjih godinu dana naši su se životi značajno promijenili. Zanima nas kako se nosite sa svim izazovima promjenjive svakodnevice i neizvjesne budućnosti tijekom trajanja pandemije.

Kao što smo vam najavili tijekom prošlog semestra, ponovno vam se obraćamo s molbom da sudjelujete u nastavku istraživanja “Emocionalno funkcioniranje studenata tijekom pandemije” u kojem pratimo funkcioniranje studenata tijekom različitih faza trajanja pandemije. U ovoj fazi istraživanja možete sudjelovati neovisno o tome jeste li se odazvali tijekom ranijih faza ispitivanja. Studente koji su sudjelovali u ispitivanju provedenom tijekom prošlog semestra molimo da ispune podatke o šifri kako bismo mogli povezati prošle i sadašnje podatke, a pri tome osigurati anonimnost. Sudjelovanje u istraživanju u potpunosti je dobrovoljno i anonimno, a odustati možete u bilo kojem trenutku.

Rezultati dobiveni ovim istraživanjem pomoći će u kreiranju programa s ciljem olakšavanja prilagodbe na studiranje u izvanrednim situacijama. Ispunjavanje upitnika trajat će oko 10-15 minuta, a na kraju možete pronaći poveznice na korisne savjete za uspješnije nošenje s aktualnom situacijom i uspješnije studiranje. Pristupanjem upitniku istovremeno izražavate svoj pristanak i potvrđujete da ste informirani da je Vaše sudjelovanje u istraživanju dobrovoljno, da imate pravo odustati u bilo kojem trenutku te da su istraživači obvezni zaštititi tajnost podataka.
 
Upitniku možete pristupiti putem sljedeće poveznice: https://survey.zohopublic.eu/zs/YCB8gq.
 
Zahvaljujemo na vašem vremenu i doprinosu!
Sve je ok - Besplatno on-line psihološko savjetovanje za mlade Riječane
 

  

Krajem 2020. godine Grad Rijeka razvio je mrežnu stranicu Sve je OK kako bi mladim Riječanima osigurao jednokratnu besplatnu online psihološku pomoć. Ako osjećate da ste pod stresom, tužni ste, agresivni ili zabrinuti, muči vas neki odnos, u konfliktu ste s drugom osobom ili se nalazite u nekoj drugoj stresnoj situaciji s kojom se ne možete nositi sami, ovaj je portal mjesto gdje možete potražiti pomoć, dobiti podršku i uvidjeti da niste sami.


Putem ove platforme možete se potpuno anonimno obratiti nekome od profesionalnih psihologa/psihoterapeuta i za najviše tjedan dana dobiti stručan odgovor pismenim putem, odnosno na vlastitu e-poštu. Napominjemo da ova vrsta savjetovanja nije zamjena za psihoterapiju ili drugu vrstu potrebne terapije, već je namijenjena jednokratnom psihološkom savjetovanju. Nakon inicijalnog kontakta, po potrebi se možete javiti nekome od stručnjaka ukoliko smatrate da vam je potreban daljnji rad s njima.

 Počinje deseta Rijeka psihologije


Unatoč izazovnim vremenima od 15. do 21. veljače 2021. godine gradom na Rječini i virtualnim okruženjem poteći će deseta, obljetnička Rijeka psihologije. Dobro uigrani tim organizatora, predstavnika lokalne i akademske zajednice te neprofitnog sektora, i ove je godine pripremio stotinjak aktivnosti koje se bave zanimljivim i aktualnim temama (https://rijekapsihologije.uniri.hr/program). S obzirom na okolnosti koje su nam već jako poznate, većina programa odvijat će se online.
Povodom rođendana održat će se čak tri pozvana predavanja profesorica riječkog Odsjeka za psihologiju, a prvi put će se održati i izložba u otvorenom, vanjskom prostoru na temu suočavanja sa stresom. U humanitarnoj akciji ove će se godine prikupljati sredstva za edukacije psihologa iz Društva psihologa Sisačko-moslavačke županije. Osnaživanje i podrška stručnjacima koji pružaju psihološku pomoć i podršku ljudima s područja pogođenima potresima od iznimne su važnosti, a uključiti se možete isključivo putem uplata na žiro-račun. Detaljnije informacije možete pronaći na https://rijekapsihologije.uniri.hr/humanitarna-akcija.
Psihološko savjetovalište SSC-a poziva studente na interaktivno predavanje Stres (NO) koje će se održati u četvrtak (18. veljače) s početkom u 14 sati u online okruženju putem Zoom platforme. 

Više o samoj aktivnosti možete pročitati u programu na poveznici https://rijekapsihologije.uniri.hr/program/243Obavezne su prijave na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/2MD0r5e.

Nadamo se da ćete pronaći nešto za sebe u ovogodišnjem programu i uključiti se u humanitarnu akciju. 

 


Psihološka podrška za studente iz potresom pogođenih krajeva


Drage studentice, dragi studenti,

izražavamo iskreno žaljenje zbog svih teškoća koje su zadesile stanovnike Banije nakon razornog potresa. S ciljem da vam pokušamo barem malo ublažiti neugodne psihološke reakcije na doživljeni stres, Sveučilišni savjetovališni centar organizirao je dodatnu psihološku podršku za studente iz potresom pogođenih krajeva. Možete nam se javiti putem:

·       e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
·       telefona: 091 4800 234 (WhatsApp i Viber) – možete nas nazvati svakim danom od 17.00 do 20.00 sati ili poslati poruku na WhatsApp ili Viber
·       facebook messenger: @ssc.uniri
Odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku.

Razgovor sa stručnom osobom može pomoći u suočavanju s ovom izvanrednom situacijom.

 Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja

 

Važnost brige o mentalnom zdravlju, promicanje i zaštita ovog specifičnog aspekta zdravlja i ove su godine nit vodilja u obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Svake godine se u više od 100 zemalja svijeta, među kojima se našla i Republika Hrvatska, 10. listopada obilježava ovaj dan na razne načine. Ovogodišnji slogan dana bio je „Mentalno zdravlje za sve: Veće ulaganje - veća dostupnost“ čime je naglašena potreba za dostupnošću usluga mentalnog zdravlja za svih i svugdje.
 Sveučilišni savjetovališni centar obilježio je ovaj važan datum provedbom nekoliko aktivnosti, od čega su dvije provedene u suradnji sa Studentskim centrom Rijeka, dok je treća održana u organizaciji nekoliko međunarodnih organizacija studenata.
 

U petak, 9. listopada predstavili smo usluge SSC-a studentima Sveučilišta u Rijeci putem Facebook live kanala. Razgovarali smo o tome koje usluge pružaju Psihološko savjetovališteUred za studente s invaliditetom i Ured za karijere. Ako ste propustili razgovor, možete ga pogledati na Facebook stranicama Slobodno vrijeme – Studentski centar Rijeka.

Sam Dan mentalnog zdravlja započeli smo simbolično objavom videa „Na kavi sa psihologinjama – dvije, tri riječi o mentalnom zdravlju“ točno u 10 sati i 10 minuta. Na Youtube kanalu Studentski centar Rijeka možete pogledati dvadeset minutni razgovor kojeg je vodio Kruno Topolski iz Studentskog centra s našim psihologinjama. Razgovarali smo o važnosti pričanja o mentalnom zdravlju, o problemima zbog kojih se studenti javljaju u Psihološko savjetovalište, ali i o tome kako prepoznati da ti je psihološka pomoć potrebna te kako pomoći prijatelju/prijateljici ako mu/joj je pomoć potrebna.


Na poziv Europske federacije udruženja studenata psihologije (EFPSA), a u organizaciji još nekoliko međunarodnih studentskih udruga bili smo dio mini online konferencije pod nazivom „The blind spot of higher education: mental health of students“ koji je obuhvaćao dva panela i 10 radionica. Naša psihologinja Ines Jakovčić sudjelovala je u prvom panelu „Integration of mental health into higher education: is it really necessary and how can it be made a reality“ kojeg su zainteresirani mogli pratiti u subotu od 10 do 11.30 sati putem Facebook live kanala. Panel je vrlo vješto moderirao Andrej Martin Vujkovac, a o problemima, potencijalnim rješenjima i akcijskom planu za rješavanje problema mentalnog zdravlja studenata razgovarale su i Anita Lauri Korajlija sa Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Eleny Karayianni (Cipar) iz Europske federacije udruženja psihologa (EFPA) te Jessica Smith (UK) iz Nacionalnog udruženja škotskih studenata.


Nažalost, važnost mentalnog zdravlja još uvijek nije dovoljno prepoznata i zato koristimo svaku priliku da naglasimo koliko je važno pobrinuti se i za taj aspekt vlastitog zdravlja! Kada problem (pre)dugo traje, kad ga ne uspijevate riješiti uz pomoć bliskih osoba i strategija koje inače koristite, potražite stručnu pomoć. Za studente riječkog Sveučilišta tu smo mi. I nemojte zaboraviti: Potražiti pomoć znak je zrelosti, a ne slabosti!
Dobrodošli, brucoši! 
 
Na početku nove akademske godine čestitamo svim studentima prvih godina na upisu na studij te vam želimo puno uspjeha u avanturi zvanoj studiranje! Zbog epidemiološke situacije ove godine nismo sudjelovali na primanjima brucoša na svim fakultetima i odjelima našeg Sveučilišta, ali smo zato pripremili kratki informativni letak kojeg možete preuzeti ovdje! Ukratko, mi smo tu za vas kako bi vam pružili različite oblike podrške i pomoći tijekom studiranja, a sve su usluge besplatne. U letku ili na web stranici pročitajte više informacija o Psihološkom savjetovalištu, Uredu za studente s invaliditetom i Uredu za karijere, odnosno jedinicama našeg Centra.
Sretno!

objavljeno 30.9.2020.
 
SSC ide na zasluženi odmor!


Sveučilišni savjetovališni centar bit će zatvoren
od 3. do 21. kolovoza 2020.
zbog korištenja godišnjih odmora.

Ponovno smo s vama od 24. kolovoza
u uobičajenom radnom vremenu od 8:30 do 16:30 sati.

Uživajte u ljetu!


 SSC i dalje tu za vas!
 

Sveučilišni Savjetovališni Centar dostupan je radnim danom od 8,30 do 16,30 sati na brojeve telefona ☎️ 051 265 841 ☎️ 051 584 757 ☎️ 051 256 844 te i dalje pruža sljedeće usluge studentima i djelatnicima Sveučilišta u Rijeci:
 

 • individualne psihološke tretmane
 • online pomoć u učenju i polaganju ispita
 • individualno i grupno karijerno savjetovanje
 • individualno i grupno savjetovanje za studente i potencijalne studente s invaliditetom i drugim teškoćama
 • podršku nastavnicima i studentima u prilagodbi online akademskog okruženja
 • psihoedukativne materijale na mrežnoj stranici i informativne materijale na društvenim mrežama

 Psihološki aspekti studiranja u kriznoj situaciji izazvanoj epidemijom koronavirusa
 
Trenutna situacija pandemije koronavirusa u cijelom je svijetu izazvala strah i nemoć. Svi smo na neki način uključeni i izloženi ovom iznenadnom, neočekivanom i nepoznatom stresu.
U članku koji smo vam pripremili naći ćete odgovore na sljedeća pitanja – koje su uobičakene reakcije na kriznu situaciju? S kojim se specifičnim teškoćama suoćavaju studenti i nastavnici u ovoj situaciji? Što nam može pomoći da se lakše nosimo sa stresom?

 
Sveučilišni savjetovališni centar i dalje pruža svoje usluge studentima i djelatnicima Sveučilišta u Rijeci, i to:
 
 • za studente i djelatnike Sveučilišta u Rijeci i njegovih sastavnica provodi se telefonsko savjetovanje u kriznim situacijama (na broj telefona 099 486 7293), radnim danom od 9 do 14 sati i vikendom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.  
 • online pomoć u učenju i polaganju ispita za studente 
 • individualni online psihološki tretmani za student
 • inindividualno online karijerno savjetovanje za student
 • individualno i grupno online savjetovanje za studente s invaliditetom i drugim teškoćama
 • podrška nastavnicima i studentima u prilagodbi online akademskog okruženja
 • psihoedukativni materijali na mrežnoj stranici\ninformativni materijali na društvenim mrežama 


Svima koji slave SSC želi sretan Uskrs i ugodne blagdane!Dragi studenti i djelatnici Sveučilišta u Rijeci,


Tijekom ovih izvanrednih okolnosti u kojima je funkcioniranje svih nas značajno ometeno trudimo se i dalje biti tu za vas na različite načine:
 

 • za studente i djelatnike Sveučilišta u Rijeci i njegovih sastavnica provodimo telefonsko savjetovanje u kriznim situacijamaradnim danom od 9 do 14 sati i preko vikenda od 10 do 13 i od 17 do 20 sati. Obratiti nam se možete na broj telefona 099 486 7293

 

 • za studente se petkom od 14 do 16 sati preko Google Hangouts platforme održava online Grupa za pomoć u učenju i polaganju ispita. Za uključivanje u grupu javite se psihologinji Jasni Borbelj Čeko na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s kojom ćete dogovoriti sve detalje

 

 • pripremamo i različite psihoedukativne materijale za studente koji će biti objavljeni na našoj stranici sa savjetima.

 

Za sve daljnje obavijesti pratite našu službenu internetsku stranicu i Facebook profil SSC-a. Čuvajte se i slijedite upute nadležnih tijela kako bi se što prije vratili uobičajenom načinu funkcioniranja.

 
Važna obavijest - organizacija rada


 

Dragi studenti i studentice,
 
S obzirom na novonastalu situaciju s pandemijom koronavirusa obavještavamo vas da obustavljamo izravni rad s korisnicima. Tijekom izvanrednih okolnostisva komunikacija odvijat će se telefonom, elektroničkom poštom ili putem video veze.Za korisnike smo radnim danom od 9:00 do 14:00 dostupni putem sljedećih kontakata:

 • Psihološko savjetovalište: 099 486 7293; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ured za studente s invaliditetom: 095 52 44 585; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Ured za karijere: 091 172 18 18; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Psihološko savjetovalište dostupno je i vikendom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati na broju 099 486 7293.

Pravovremeno ćemo vas na službenoj internetskoj stranici te Facebook profilu SSC-a obavijestiti o svim promjenama u organizaciji rada kao i o povratku na uobičajene aktivnosti.
 Koronavirus – preporuke za ovladavanjem strahom i panikom
 

Dragi/e studenti/ce,

Budući da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju zbog koronavirusa i da smo preplavljeni raznim informacijama o ovom globalnom problemu sasvim je prirodno da smo anksiozni i preplašeni. S ciljem da vam olakšamo postojeću situaciju pripremili smo materijale koji bi vam mogli koristiti.

 


 

Za studente/ice Sveučilišta u Rijeci koji su pretjerano uznemireni novonastalom situacijom Sveučilišni savjetovališni centar uvodi dežurni telefon tijekom vikenda. Možete se javiti na 099 486 7293 u vremenu od 10.00 do 13.00 sati i od 17.00 do 20.00 sati. Djelatnice Psihološkog savjetovališta rado će porazgovarati s vama.

 Rijeka psihologije 2020.

Rijeka psihologije 2020. i ove godine teče od 17. do 23. veljače, a u sklopu manifestacije Sveučilišni savjetovališni centar organizira dvije aktivnosti namijenjene studentima.

Psihološko savjetovalište održat će predavanje „Upomoć, moram izlagati! - strah od javnog nastupa“ na kojem će studenti imati priliku čuti što je to strah od javnog nastupa, kako nastaje i kako se nositi s njim. Aktivnost će se održati u srijedu 19. veljače s početkom u 15 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u predavaoni F-107, a namijenjena je studentima i srednjoškolcima.

Ured za karijere treću godinu za redom organizira „Practice caffe“, tribinu namijenjenu studentima psihologije i srodnih struka s ciljem upoznavanja studenata s radom mladih psihologa u praksi. Aktivnost će se održati u srijedu 19. veljače u 18 sati u Caffe baru Kampus (Akvarij).

Ovogodišnja Rijeka psihologije donosi više od 110 programskih aktivnosti. Održat će se brojne radionice, predavanja, dani otvorenih vrata, okrugli stolovi, tribine, promocije, konferencija i pub-kviz. Nezaobilazni dio manifestacije je i humanitarna akcija u sklopu koje se prikupljaju sredstva za Podcentar predškolskog odgoja „Maestral“ za nabavu opreme za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma. Sve detalje možete pogledati na https://www.rijekapsihologije.org/program. Psiholozi su za studente pripremili nekoliko aktivnosti o profesionalnom usmjeravanju, predstavljanju poslodavcima i poduzetništvu. Nadalje, razgovarat će se o specifičnostima rada psihologa u policiji i u vrtiću, zatim o perfekcionizmu, terapiji uz pomoć životinja, utjecaju prekomjernog korištenja pametnih telefona, važnosti prvog dojma, ljubavi itd. Za učenje u opuštajućoj i zabavnoj atmosferi pozivamo studente da se prijave na pub kviz „Sve je to u mojoj glavi“.


 
Vidimo se i ove godine na Rijeci psihologije!


Radionica - Zašto volimo odgađati i kako prestati?

četvrtak, 16. siječnja 2020., s početkom u 17 sati u Cafe baru Kampus (Akvarij) u Rijeci održat će se radionica pod nazivom „Zašto volimo odgađati i kako prestati?“.
 
Cilj radionice je odrediti najčešće razloge za odgađanje te predstaviti strategije za sprječavanje odgađanja. Radionicu organizira Studentski centar Rijeka, a provodi psihologinja Sveučilišnog savjetovališnog centra Jasna Borbelj Čeko. Prijave za radionicu su obavezne putem online obrasca.
Dragi korisnici,

obavještavamo Vas da je Sveučilišni savjetovališni centar zbog korištenja godišnjeg odmora zatvoren od 24. prosinca 2019. do 7. siječnja 2020. 

Od 7. siječnja 2020. godine ponovno radimo u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.

Želimo Vam ugodne blagdane!


Kako se nositi s tremom?
 
 
Vjerojatno vam je poznat osjećaj grča u želucu, suhih usta i ubrzanog lupanja srca kad držite seminar ili morate odgovoriti na pitanja pred kolegama. Radi se o tremi koja se uobičajeno javlja prilikom održavanja javnih nastupa, a problem nastane ako je ona prevelika i okupira svu pažnju izlagača. Što je točno trema, kako nastaje, kako se održava i koje strategije možemo koristiti za prevladavanje treme u srijedu (11. prosinca) je studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci ispričala naša psihologinja Ines Jakovčić u sklopu interaktivnog predavanja koje je organizirao Centar za karijere tog fakulteta.

Za one koji nisu prisustvovali predavanju izradili smo letak kojeg možete preuzeti na sljedećoj poveznici: http://www.ssc.uniri.hr/files/Strah_od_javnog_nastupa.pdf
 

Sretno s izlaganjima!
 

Održana predavanja o učenju za brucoše

Prošli su tjedan naše psihologinje poučavale studente prvih godina studija kako učiti. U utorak, 22. listopada 2019., pedesetak brocoša Građevinskog fakulteta u Rijeci poslušalo je predavanje „Kako učiti“ koje je organizirano na inicijativu prodekanice za kvalitetu i studente doc. dr. sc. Silvije Mrakovčić. Dva dana kasnije, isto je predavanje održano za brucoše Odjela za informatiku, a na inicijativu pročelnice Odjela prof. dr. sc. Patricie Poščić i njezine zamjenice prof. dr. sc. Nataše Hoić-Božić. Studenti su imali priliku čuti o važnosti pripreme za učenje, organizaciji vremena, koncentraciji, strategijama učenja i važnosti ponavljanja, a njihove su povratne informacije o održanoj aktivnosti vrlo pozitivne.
Učenje je glavni zadatak svih studenata, a tijekom školovanja ih najčešće nitko ne poučava toj vještini. Od njih se očekuje da izvršavaju svoje zadatke, da uče i budu uspješni na studiju, a mi smatramo važnim poučiti ih „alatima“ za postizanje uspjeha. Suradnja sa sastavnicama u organizaciji ovakvih aktivnosti od iznimne je važnosti, pa se ovim putem zahvaljujemo kolegicama na pozivu, a ujedno pozivamo i druge zainteresirane nastavnike da nam se obrate za suradnju.
Studenti mogu naći puno korisnih savjeta o učenju na našim stranicama (savjeti o učenju), a za one koji imaju poteškoća s učenjem i/ili polaganjem ispita organiziramo i grupno savjetovanje (informacije o grupi za učenje).
 


 


Tečaj za prevladavanje straha od javnog nastupa


Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni tečaj za studente riječkog Sveučilišta s ciljem poučavanja studenata kako prevladati strah od javnog izlaganja.

Tečaj uključuje 6 susreta, jednom tjedno, koji će se održati u studenom i prosincu 2019. prostorijama SSC-a (Kampus na Trsatu). Točni termin održavanja uskladiti ćemo s rasporedom sudionika. Broj sudionika je ograničen te molimo da se jave samo oni studenti koji u tom periodu mogu prisustvovati tečaju.  
Prije uključivanja zainteresirani studenti moraju doći na jedan individualni razgovor s jednom od voditeljica. Cilj ovog razgovora je da voditeljice prikupe podatke o problemu i daju potencijalnim članovima detaljnije informacije o tečaju kako bi zajedno odlučili je li ovaj oblik tretmana prikladan za njihov problem.

Ako izbjegavate izlaganje seminara i održavanje prezentacija pred kolegama ili ih odradite, ali uz teške muke, ovo je tečaj za vas. Ispunite prijavnicu za sudjelovanje (https://goo.gl/forms/cgfwJblUlNWpBWeT2) do srijede, 16. listopada 2019. i i spremno dočekajte buduća javna izlaganja!
Za dodatne informacije nazovite 051/265-843 ili pošaljite mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 
Mentalno zdravlje studenata - lijepo, ali stresno i ranjivo doba

 

U najnovijem broju Narodnog zdravstvenog lista: Mentalno zdravlje - dragocijeni društveni resurs izašao je članak o Mentalnom zdravlju studenata.

Voditeljica i djelatnice Psihološkog savjetovališta objasnile su zašto je ovo razdoblje, iako jedno on najljepših u životu ujedno i jako stresno za studente. Psihologinje su dale pregled najčešćih problema zbog kojih se studenti javljaju u Psihološko savjetovalište te usluga koje savjetovalište pruža. 

 

 


 

Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni intenzivirani tečaj za studente riječkog Sveučilišta s ciljem poučavanja studenata kako prevladati strah od javnog izlaganja.

Tečaj uključuje 6 susreta koji se održavaju od 16. do 28. rujna 2019. u terminima ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12h u prostorijama SSC-a (Kampus na Trsatu). Broj sudionika je ograničen te molimo da se jave samo oni studenti koji u tom periodu mogu prisustvovati tečaju.  

Prije uključivanja zainteresirani studenti moraju doći na jedan individualni razgovor s jednom od voditeljica. Cilj ovog razgovora je da voditeljice prikupe podatke o problemu i daju potencijalnim članovima detaljnije informacije o tečaju kako bi zajedno odlučili je li ovaj oblik tretmana prikladan za njihov problem.

Ako izbjegavate izlaganje seminara i održavanje prezentacija pred kolegama ili ih odradite, ali uz teške muke, ovo je tečaj za vas. Ispunite prijavnicu za sudjelovanje (https://goo.gl/forms/cgfwJblUlNWpBWeT2) do srijede, 11. rujna 2019. i pripremite se za javna izlaganja prije početka nove akademske godine!

Za dodatne informacije nazovite 051/265-843 ili pošaljite mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 
 

Dragi korisnici,
 

obavještavamo Vas da je Sveučilišni savjetovališni centar zbog korištenja godišnjeg odmora zatvoren od 29. srpnja 2019. do 25. kolovoza 2019.

Ponovo započinjemo s radom od 26. kolovoza 2019. u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h
 
do 16:30h.

 

Uživjate u ljetu!

  

Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni grupni tretman za studente riječkog Sveučilišta sa socijalnom anksioznosti. 

Što je socijalna anksioznost? Socijalna anksioznost je pretjerani strah u različitim socijalnim situacijama u kojima postoji mogućnost procjenjivanja od strane drugih ljudi primjerice razgovori s drugima, izlaganje seminara, izražavanje svojih stavova i mišljenja, jedenje u društvu…
 
Ako ti je teško započeti i održati razgovor s drugim ljudima, ako se stalno opterećuješ time što će drugi ljudi misliti o tebi, ako se ustručavaš reći svoje mišljenje i/ili odbiti nečiji zahtjev, ako ti je problem ići sam/a u menzu ili hodati gradom, ako izbjegavaš neke situacije zato što misliš da ćeš ispasti glup/a ili čudan/na, možda je ova grupa pravo rješenje za tebe! 
 
Grupa se sastaje jednom tjedno u trajanju od 2h, ukupno 8 susreta. Susreti se održavaju u prostorijama SSC-a (zgrada Građevinskog fakulteta, Kampus na Trsatu). Prvi susret se planira tijekom travnja 2019.
 
Više informacija o grupi na: http://www.ssc.uniri.hr/hr/psiholosko-savjetovaliste/aktivnosti-2/grupno-savjetovanje2/socijalna-fobija.html

- ZATVORENE PRIJAVE ZBOG POPUNJENOG KAPACITETA GRUPE -


 Radionica o mnemotehnikama za studente 
 

U sklopu ovogodišnjeg Tjedna mozga, u utorak (12. ožujka) od 13 do 15 sati održat će se radionica pod nazivom „Nevidljivi šalabahteri (za učenje i pamćenje)“ za studente.


Na radionici će se razgovarati o tome što su mnemotehnike, kakve sve mnemotehnike postoje te kada ih možemo koristiti. Sudionici će imati priliku uvježbati osmišljavanje vlastitih mnemotehnika.


Broj sudionika je ograničen (20), a zainteresirani studenti moraju se prijaviti putem e-pošte na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijava mora sadržavati ime i prezime studenta, fakultet/odjel i godinu studija.

Rijeka psihologije ponovo teče
 


I ove godine, Sveučilišni savjetovališni centar u suradnji s Odsjekom za psihologiju Filozofskog fakulteta te drugim predstavnicima sveučilišne zajednice, lokalne samouprave i neprofitnog sektora, organizira manifestaciju Rijeka psihologije. Osma Rijeka psihologije održava se od 18. do 24. veljače 2019. godine u Rijeci i okolici. Manifestacija se provodi u sklopu obilježavanja Tjedna psihologije u Hrvatskoj i čiji je cilj približavanje znanstvenih spoznaja iz psihologije široj javnosti.


U sklopu ovogodišnje Rijeke psihologije održat će se stotinjak aktivnosti - radionica, predavanja, otvorenih vrata udruga i ustanova, okruglih stolova, tribina, promocija, konferencija, znanstveni kafić, pub-kviz te prodajno-promotivnih štandova. U navedenim aktivnostima sudjelovat će 101 psiholog, desetak studenata psihologije i 25 stručnjaka drugih profesija. Generalni pokrovitelj ovogodišnje Rijeke psihologije je Primorsko-goranska županija.


Rijeka psihologije, osim promocije struke, ima i humanitarni karakter. Prodajom promotivnih predmeta prikupljaju se sredstva koja ove godine idu za nabavu instrumenata za fonokirurgiju za Zavod za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.


Otvorenje Rijeke psihologije održat će se u ponedjeljak, 18. veljače 2019. u 18 sati u dvorani Zajednice Talijana u Rijeci (Circolo) gdje će nakon pozdravnih govora uvaženih gostiju, prof. dr. sc. Ingrid Brdar s Odsjeka za psihologiju održati predavanje pod nazivom "Kako postati i ostati sretan?".


U četvrtak, 21. veljače 2019. s početkom u 14 sati u prostorima Sveučilišnog savjetovališnog centra, Jasna Borbelj Čeko i Ines Jakovčić organiziraju radionicu pod nazivom "Ogledalce, ogledalce... tko je najljepši na svijetu?". Na radionici će se razgovarati o definiciji slike tijela, o idealu mršavosti i o tome kako se formira slika tijela. Sudionici će proći vježbice za kritičko procjenjivanje ideala mršavosti te će dobiti smjernice za prihvaćanje onih dijelova tijela kojima ljudi često nisu zadovoljni. Zbog ograničenog broja sudionika, obavezne su prijave na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Cjelokupni program i detalje manifestacije možete naći na internet stranicama Rijeke psihologije.: www.rijekapsihologije.org.

 

Vidimo se i ove godine na Rijeci psihologije!
 

 

Posebna zahvalnica Sveučilišta u Rijeci dodijeljenja Sveučilišnom savjetovališnom centru
 

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, u utorak, 18. prosinca 2018., održano je tradicionalno blagdansko primanje i dodjela zahvalnica djelatnicima Sveučilišta - znanstvenicima, umjetnicima i studentima, koji su u prošloj godini doprinijeli promicanju, napretku i ugledu Sveučilišta u Rijeci.
Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija uručila je zahvalnice znanstvenicima, umjetnicima i studentima za ostvarena postignuća tijekom 2018. godine, godine u kojoj Sveučilište obilježava 45. obljetnicu osnivanja te 385 godina postojanja visokoga obrazovanja u Rijeci.

Posebna zahvalnica Sveučilišta u Rijeci dodijeljenja je Sveučilišnom savjetovališnom centru i voditeljici prof. dr. sc.Ivanki Živčić-Bećirević u povodu 20 godina predana rada i iznimnih rezultata usavjetovanju i pružanju podrške studentima Sveučilišta u Rijeci.

Više o samom događaju i nagradama pročitajte na stranicama Sveučilišta. 
Svečano obilježena dvadeseta godina djelovanja Psihološkog savjetovališta


U srijedu, 28. studenog 2018. godine obilježeno je 20 godina rada Psihološkog savjetovališta
Sveučilišnog savjetovališnog centra na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Nakon pozdravnih govora
uvaženih gostiju, voditeljica Savjetovališta prof. dr. sc. Ivanka Živčić-Bećirević ukratko je predstavila
dvadesetogodišnji rad Psihološkog savjetovališta s naglaskom na aktivnosti koje se trenutno provode
i rezultate evaluacije provedenih psiholoških tretmana i psihoedukativnih aktivnosti.
 

 


U drugom je dijelu održan okrugli stol pod nazivom Što (ne) znamo o psihološkoj prilagodbi studenata
riječkog Sveučilišta? Djelatnice Psihološkog savjetovališta i suradnice s Odsjeka za psihologiju
Filozofskoga fakulteta u Rijeci izložile su rezultate istraživanja provedenih sa studentima riječkog
Sveučilišta. Govorilo se o prilagodbi na studij, psihološkim problemima te akademskom
funkcioniranju studenata.
 

   

Gdje smo nakon 20 godina? - obilježavanje dvadeset godina
djelovanja Psihološkog savjetovališta
 

U srijedu, 28. studenog 2018. godine s početkom u 10 sati u učionici F-006 Filozofskoga fakulteta u Rijeci obilježit će se 20 godina rada Psihološkog savjetovališta SSC-a.

Nakon pozdravnih govora uvaženih gostiju, voditeljica Savjetovališta prof. dr. sc. Ivanka Živčić-Bećirević ukratko će predstaviti dvadesetogodišnji rad Psihološkog savjetovališta s naglaskom na aktivnosti koje se trenutno provode i rezultate evaluacije provedenih psiholoških tretmana i psihoedukativnih aktivnosti.

U drugom dijelu održat će se okrugli stol pod nazivom Što (ne) znamo o psihološkoj prilagodbi studenata riječkog Sveučilišta? Djelatnice Psihološkog savjetovališta i suradnice s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci izložit će rezultate istraživanja provedenih sa studentima riječkog Sveučilišta. Govorit će se o prilagodbi na studij, psihološkim problemima te akademskom funkcioniranju studenata.

Detaljni program možete preuzeti ovdje.


  

Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni tečaj za studente riječkog Sveučilišta za prevladavanje straha od javnog izlaganja.

Ako izbjegavate izlaganje seminara i održavanje prezentacija pred kolegama ili ih odradite, ali uz teške muke, ovo je tečaj za vas!


Tečaj uključuje 6 dvosatnih susreta. Prvi susret planiramo započetak 12. mjeseca (točan termin uskladiti ćemo s rasporedom sudionika).
Tečaj će se održavati u prostorijama SSC-a (Građevinski fakultet, Kampus na Trsatu). Broj sudionika je ograničen. Prijave se primaju do popunjenja tečaja.

Prije uključivanja u tečaj, studenti moraju doći na jedan individualni razgovor u svrhu bolje procjene problema te kako bi dobili detaljnije informacije o sudjelovanju u tečaju.

Ispunite prijavnicu za sudjelovanje (https://goo.gl/forms/cgfwJblUlNWpBWeT2) i spremno dočekajte buduća javna izlaganja!

Za dodatne informacije nazovite 051/265-843 ili pošaljite mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


 


 


Dragi korisnici,
obavještavamo Vas da je Sveučilišni savjetovališni centar zbog godišnjeg odmora zatvoren od 23. srpnja do 17. kolovoza 2018. 

Od 20. kolovoza 2018. godine ponovno radimo u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.

Želimo Vam ugodno ljeto uz puno lijepih trenutaka!

Objavljeno: 20. srpnja 2018.


 

Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni tečaj za studente riječkog Sveučilišta za prevladavanje straha od javnog izlaganja.

Ako izbjegavate izlaganje seminara i održavanje prezentacija pred kolegama ili ih odradite, ali uz teške muke, ovo je tečaj za vas!


Tečaj uključuje 6 dvosatnih susreta. Prvi susret planiramo za kraj 5. mjeseca (točan termin uskladiti ćemo s rasporedom sudionika).
Tečaj će se održavati u prostorijama SSC-a (Građevinski fakultet, Kampus na Trsatu). Broj sudionika je ograničen. Prijave se primaju do popunjenja tečaja.

Prije uključivanja u tečaj, studenti moraju doći na jedan individualni razgovor u svrhu bolje procjene problema te kako bi dobili detaljnije informacije o sudjelovanju u tečaju.

Ispunite prijavnicu za sudjelovanje (https://goo.gl/forms/cgfwJblUlNWpBWeT2) i spremno dočekajte buduća javna izlaganja!

Za dodatne informacije nazovite 051/265-843 ili pošaljite mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


  Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni tečaj za studente riječkog Sveučilišta za prevladavanje straha od javnog izlaganja.

Tečaj uključuje 6 dvosatnih susreta koji će se održavati četvrtkom od 15 do 17 h, započevši od 19.4.2018., u prostorijama SSC-a (Građevinski fakultet, Kampus na Trsatu). Broj sudionika je ograničen te molimo da se jave samo oni studenti kojima odgovara termin tečaja. 

Prije uključivanja u tečaj, studenti moraju doći na jedan individualni razgovor u svrhu bolje procjene problema te kako bi dobili detaljnije informacije o sudjelovanju u tečaju.

Ako izbjegavate izlaganje seminara i održavanje prezentacija pred kolegama ili ih odradite, ali uz teške muke, ovo je tečaj za vas.

Ispunite prijavnicu za sudjelovanje (
https://goo.gl/forms/tGGfcXBuJnxmPs5Q2) do 9. 4. 2018. i spremno dočekajte buduća javna izlaganja!Za dodatne informacije nazovite 051/265-843 ili pošaljite mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 


 

 


 


Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni grupni tretman za studente riječkog Sveučilišta sa socijalnom anksioznosti. Socijalna anksioznost je pretjerani strah u različitim socijalnim situacijama u kojima postoji mogućnost procjenjivanja od strane drugih ljudi (npr. razgovori s drugima, izlaganje seminara, izražavanje svojih stavova i mišljenja, jedenje u društvu..).


 
Ako ti je teško započeti i održati razgovor s drugim ljudima, ako se stalno opterećuješ time što će drugi ljudi misliti o tebi, ako se ustručavaš reći svoje mišljenje i/ili odbiti nečiji zahtjev, ako ti je problem ići sam/a u menzu ili hodati gradom, ako izbjegavaš neke situacije zato što misliš da ćeš ispasti glup/a ili čudan/na, možda je ova grupa pravo rješenje za tebe! 


 
Grupa se sastaje jednom tjedno u trajanju od 2h, ukupno 8 susreta. Susreti se održavaju u prostorijama SSC-a (zgrada Građevinskog fakulteta, Kampus na Trsatu). Prvi susret se planira tijekom ožujka 2018.
 
Više informacija o grupi na: http://www.ssc.uniri.hr/hr/psiholosko-savjetovaliste/aktivnosti-2/grupno-savjetovanje2/socijalna-fobija.html

Prijavi se do 12.3.2018. putem obrasca

 


Ako često prihvaćaš zadatke koje zapravo ne želiš i ne stigneš odraditi, ako ne znaš kako reći ne i/ili se ustručavaš reći svoje mišljenje na glas, vjerojatno ti nedostaje asertivnosti. Asertivnost je vještina izražavanja vlastitih misli i osjećaja na način koji jasno odražava vlastite potrebe, a da se pri tome uvažavaju drugi ljudi. Na kratkom treningu asertivnosti saznaj kako se razlikuje asertivno od agresivnog i pasivnog ponašanja, kako se zauzeti za sebe i koje su prednosti asertivnosti. Na radionici će se uvježbavati primjenjivanje nekih tehnika asertivnosti.
 
Radionica će se održati 21.2.2018. od 14 do 16 sati u prostorijama Sveučilišnog savjetovališnog centra (Kampus na Trsatu – zgrada Građevinskog fakulteta Rijeka).
 
Obavezna prijava za radionicu do 20.2.2018. na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (U prijavi navedite ime, prezime, fakultet te kontakt broj).
 

Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni ubrzani tečaj za studente riječkog Sveučilišta s ciljem poučavanja studenata kako prevladati strah od javnog izlaganja.

Tečaj uključuje 6 dvosatnih susreta koji će se održati u periodu od 5.2. do 26.2. u prostorijama SSC-a (Kampus na Trsatu). Točni termini održavanja bit će definirani sa polaznicima tečaja. Broj sudionika je ograničen te molimo da se jave samo oni studenti koji u tom periodu mogu prisustvovati tečaju.  

Prije uključivanja zainteresirani studenti moraju doći na jedan individualni razgovor s jednom od voditeljica. Cilj ovog razgovora je da voditeljice prikupe podatke o problemu i daju potencijalnim članovima detaljnije informacije o tečaju kako bi zajedno odlučili je li ovaj oblik tretmana prikladan za njihov problem.

Ako izbjegavate izlaganje seminara i održavanje prezentacija pred kolegama ili ih odradite, ali uz teške muke, ovo je tečaj za vas. Ispunite prijavnicu za sudjelovanje (https://goo.gl/forms/cgfwJblUlNWpBWeT2) do 29. siječnja 2018. i pripremite se za javna izlaganja prije početka novog semestra!

Za dodatne informacije nazovite 051/265-843 ili pošaljite mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 


 
Zahvalnice Sveučilišta u Rijeci dodijeljene i kolegicama iz SSC-a
 

Na tradicionalnom blagdanskom primanju Sveučilišta u Rijeci održanom u utorak, 19. prosinca 2017. godine u Auli magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija uručila je zahvalnice Sveučilišta u Rijeci nagrađenim znanstvenicima, umjetnicima i studentima koji su tijekom kalendarske godine 2016. svojim radom i uspjesima doprinijeli ugledu i promicanju Sveučilišta u Rijeci.

Među nagrađenima bile su se i prof. dr. sc. Ivanka Živčić-Bećirević, voditeljica Sveučilišnog Savjetovališnog centra, doc. dr. sc. Tamara Martinac Dorčić, koordinatorica Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog Savjetovališnog centra te Sanja Polić, mag. oec., djelatnica Sveučilišnog Savjetovališnog centra.
Čestitke kolegicama na ostvarenom uspjehu!

 

 

Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni grupni tretman za studente riječkog Sveučilišta sa socijalnom anksioznosti. Socijalna anksioznost je pretjerani strah u različitim socijalnim situacijama u kojima postoji mogućnost procjenjivanja od strane drugih ljudi (npr. razgovori s drugima, izlaganje seminara, izražavanje svojih stavova i mišljenja, jedenje u društvu..).
 

Ako ti je teško započeti i održati razgovor s drugim ljudima, ako se stalno opterećuješ time što će drugi ljudi misliti o tebi, ako se ustručavaš reći svoje mišljenje i/ili odbiti nečiji zahtjev, ako ti je problem ići sam/a u menzu ili hodati gradom, ako izbjegavaš neke situacije zato što misliš da ćeš ispasti glup/a ili čudan/na, možda je ova grupa pravo rješenje za tebe! 

 
Grupa se sastaje jednom tjedno u trajanju od 2h, ukupno 8 susreta. Susreti se održavaju u prostorijama SSC-a (zgrada Građevinskog fakulteta, Kampus na Trsatu). Prvi susret se planira početkom 11. mj
 
Više informacija o grupi na: http://www.ssc.uniri.hr/hr/psiholosko-savjetovaliste/aktivnosti-2/grupno-savjetovanje2/socijalna-fobija.html

Prijavi se do 15.10.2017. putem obrasca: https://goo.gl/forms/JoPGoPm7DpWUeDUQ2


 
 Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni ubrzani tečaj za studente riječkog Sveučilišta s ciljem poučavanja studenata kako prevladati strah od javnog izlaganja.

Tečaj uključuje 6 dvosatnih susreta koji će se održati u periodu od 11. do 30. rujna 2017. u prostorijama SSC-a (Kampus na Trsatu). Točni termini održavanja bit će definirani sa polaznicima tečaja, a važno je napomenuti da je broj sudionika ograničen.

Prije uključivanja zainteresirani studenti moraju doći na jedan individualni razgovor s jednom od voditeljica. Cilj ovog razgovora je da voditeljice prikupe podatke o problemu i daju potencijalnim članovima detaljnije informacije o tečaju kako bi zajedno odlučili je li ovaj oblik tretmana prikladan za njihov problem.

Ako izbjegavate izlaganje seminara i održavanje prezentacija pred kolegama ili ih odradite, ali uz teške muke, ovo je tečaj za vas. Ispunite prijavnicu za sudjelovanje (https://goo.gl/forms/cgfwJblUlNWpBWeT2) do 5. rujna 2017. i pripremite se za javna izlaganja prije početka nove akademske godine!

Za dodatne informacije nazovite 051/265-841.
  Dragi korisnici,
 
obavještavamo Vas da je Sveučilišni savjetovališni centar zbog ljetnih praznika zatvoren od 31. srpnja do 21. kolovoza 2017. 
 
Od 21. kolovoza 2016. godine ponovno radimo u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.
 
Uživajte u ljetu!
 

  

Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni grupni tretman za studente riječkog Sveučilišta sa socijalnom anksioznosti. Socijalna anksioznost je pretjerani strah u različitim socijalnim situacijama u kojima postoji mogućnost procjenjivanja od strane drugih ljudi (npr. razgovori s drugima, izlaganje seminara, izražavanje svojih stavova i mišljenja, jedenje u društvu..).
 

Ako ti je teško započeti i održati razgovor s drugim ljudima, ako se stalno opterećuješ time što će drugi ljudi misliti o tebi, ako se ustručavaš reći svoje mišljenje i/ili odbiti nečiji zahtjev, ako ti je problem ići sam/a u menzu ili hodati gradom, ako izbjegavaš neke situacije zato što misliš da ćeš ispasti glup/a ili čudan/na, možda je ovo pravo rješenje za tebe! 

 
Grupa se sastaje jednom tjedno u trajanju od 2h, ukupno 8 susreta. Susreti se održavaju u prostorijama SSC-a (zgrada Građevinskog fakulteta, Kampus na Trsatu). Prvi susret se planira tijekom travnja.
 
Prijavi se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 051/265-841 do 10.4.2017.
 
Za sve dodatne informacije nazovi ili pošalji e-mail!
 

 
Rijeka psihologije 2017. i ove godine donosi aktivnosti za studente

Od 20. do 26. veljače u Rijeci i okolici održava se Rijeka psihologije, manifestacija koja nam donosi pregršt spoznaja iz psihologije. Manifestaciju organiziraju Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Psihološko savjetovalište SSC-a u suradnji s još nekim predstavnicima akademske zajednice, tijelima lokalne samouprave i udrugama. Program ovogodišnje, šeste Rijeke psihologije najbogatiji je do sada. Psiholozi su pripremili čak 74 predavanja, radionica, tribina, okruglih stolova i sl.koje će održati na 47 lokacija u gradu Rijeci i okolici. 

Saznajte nešto više o osjećajima, međuljudskim odnosima, motivaciji, traženju posla, zdravlju, stresu, mindfulnessu, komunikaciji i brojnim drugim temama. 

Ulaz je na sve aktivnosti besplatan, a u sklopu manifestacije provodi se i humanitarna akcija za opremanje kabineta za učenike s posebnim potrebama Ekonomske škole Mijo Mirković. Program manifestacije možete pronaći na www.rijekapsihologije.org.

Psihološko savjetovalište SSC-a organizira za sve zainteresirane studente riječkog Sveučilišta radionicu pod nazivom „Hitchhiker's guide to happiness“. 

Na radionici će se razgovarati o različitim definicijama sreće te rezultatima najnovijih istraživanja koja pokazuju što ljude čini sretnima. U drugom dijelu radionice sudionici će uvježbavati jednostavne, svakodnevno primjenjive tehnike koje mogu povećati osobnu sreću i zadovoljstvo životom.

Radionica će se održati 24. veljače 2017. (petak) od 14 do 16 sati u prostorijama SSC-a. Broj sudionika je ograničen, pa molimo studente da se prijave za sudjelovanje. Pošaljite ime i prezime, studij i godinu studija te broj mobitela na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do srijede, 22.02.2016.
 Zaklada Sveučilišta uručila nagrade najistaknutijim znanstvenicima i umjetnicima
Upravni odbor Zaklade Sveučilišta u Rijeci, a na prijedlog stručnog povjerenstva, na svojoj je 71. sjednici donio Odluku o dodjeli nagrade Zaklade za kalendarsku godinu 2015.

 

Nagradu u kategoriji znanstvenika za društvene i humanističke znanosti dobila je naša koordinatorica Ureda za studente s invaliditetom SSC-a
 

doc. dr. sc. Tamara Martinac Dorčić.
 

Čestitamo doc. dr. sc. Tamari Martinac Dorčić na postignutom uspjehu i važnom doprinosu u otvaranju i radu Ureda za studente s invaliditetom SSC-a.


Opširnije....

 


Škola za karijerni razvoj studenata
Filozofski fakultet u Zagrebu, petak, 2. prosinca 2016. u 17h

Pripremite se za svijet rada!

Dragi studenti,

hvata li vas panika kad čujete pitanja poput „Što planirate nakon faksa?“, „Ima li posla u tvojoj struci?“ ili „Kad planiraš poduzeti nešto po pitanju posla?". Ako je vaš odgovor da, pozivamo vas da posjetite Školu za karijerni razvoj studenata i saznate odgovore na sva vaša pitanja.

 • Grozite li se javnog nastupa?
 • Mislite li da vaše prezentacijske vještine i nisu baš najsjajnije?
 • Želite li impresionirati potencijalne poslodavce ubojitim LinkedIn profilom?
 • Mislite li da je emocionalna inteligencija nepotrebna u poslu? Ili možda ne...
 • Puna vam je kapa razgovora za posao koji završavaju riječima „..odličan ste kandidat, javit ćemo Vam se…“?
 • Mislite li da možete biti dobar rukovoditelj samo u paralelnom svemiru?
 • Imate li revolucionarnu ideju koje se do sada nije sjetio baš nitko, ali ne znate kako je prezentirati svijetu?
 • Pitate li se gdje se zapošljavaju osobe koje NISU motivirane, NISU timski igrači, NEMAJU izražene prezentacijske vještine i NEMAJU profesionalnog iskustva?

Ukratko, želite li postati apsolutno neodoljivi poslodavcima?

Asistenti i profesori Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta te karijerni savjetnici i brojni drugi stručnjaci sa zadovoljstvom će vas ugostiti te vam kroz brojne praktične radionice demonstrirati kako usavršiti vještine i proširiti znanja o različitim mogućnostima razvitka buduće karijere i ostvarivanju cjeloživotne zapošljivosti.

Program i termini radionica možete preuzeti ovdje

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a sve što trebate je prijaviti se na željenu radionicu putem sljedećeg linka. Broj mjesta na radionicama je ograničen stoga je uputno rezervirati svoje mjesto što prije. Rok za prijave je do 27. studenoga 2016., a potvrde o prijavi sudionicima će biti poslane najkasnije do 29. studenoga 2016. U slučaju velikog interesa prednost će imati ranije prijave.

Za sve dodatne informacije obratite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili nas potražite na web stranicama Filozofskog fakulteta i Agencije za mobilnost i programe EU.

Vidimo se na Filozofskom fakultetu u petak 2. prosinca 2016. od 17 do 19h!


Kontakt:
Mia Trcol
tel  +385 (0)1 5497 898
fax +385 (0)1 5005 699
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.   

Dragi studenti/ice,
 
zbog velikog interesa studenata za sudjelovanjem u grupi za prevladavanje straha od javnog nastupa, zatvaramo prijave prije isteka roka. Zainteresiranima preporučamo da i dalje prate naše obavijesti, jer će se grupa vjerojatno ponovno organizirati.

 Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni grupni tretman s ciljem poučavanja studenata kako prevladati strah od javnog izlaganja.

Grupa se sastaje jednom tjedno u trajanju od 2h, ukupno 6 susreta. Susreti se održavaju u prostorijama SSC-a (Kampus na Trsatu). Prvi susret se planira početkom studenog.


Prijavi se do 26.10.2016. na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 051/265-841.

Za sve dodatne informacije nazovi ili pošalji e-mail!

Obilježen dan mentalnog zdravlja!
 
Povodom Dana mentalnog zdravlja, u Psihološkom savjetovalištu SSC-a 10.10.2016., održana je radionica „Hitchhiker's guide to happiness“. Na radionici smo u opuštenoj atmosferi i ugodnom društvu od 10-tak studenata razgovarali o tome što najnovija istraživanja govore o sreći, a sudionici su imali priliku isprobati nekoliko tehnika za postizanje većeg zadovoljstva životom. Na kraju smo im poželjeli sreću i opskrbili ih dodatnim materijalima o sreći iz kategorije "za one koji žele znati više". 

Oni koji nisu sudjelovali u radionici, a željeli bi znati više o tome kao povećati zadovoljstvo vlastitim životom, više informacija mogu pronaći na našim stranicama u rubrici Savjeti

U potrazi za srećom

  

„Hitchhiker's guide to happiness“ 
 
Opuštena ali ne i lažno optimistična radionica o tome kako biti sretniji u životu. Na radionici ćemo razgovarati o različitim definicijama sreće te rezultatima „najsvježijih“ istraživanja koja pokazuju što ljude čini sretnima. U drugom dijelu radionice uvježbavati ćemo jednostavne, svakodnevno primjenjive tehnike koje pomažu povećati osobnu sreću i zadovoljstvo životom. Ova radionica vam neće promijeniti život, no može vam dati alate koji vam u tome mogu pomoći. 
 
Radionica će se održati 10. 10. 2016. od 16 do 18 sati u prostorijama SSC-a. 

Broj sudionika je ograničen te vas stoga molimo da se prijavite se na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do petka, 7. 10. 2016.
 


  


Dragi korisnici,
 
nakon ljetne pauze, Savjetovalište je ponovo otvorilo svoja vrata. Posjećamo da je naše radno vrijeme od 8:30 do 16:30 a za sve upite i dogovore 

termina, nazovite nas na 051/265-841 ili pošajite mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 

Veselimo se ponovnom druženju!


  


Dragi korisnici,
 
obavještavamo Vas da je Sveučilišni savjetovališni centar zbog ljetnih praznika zatvoren od 30. srpnja do 24. kolovoza 2016. 
 
Od 25. kolovoza 2016. godine ponovno radimo u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.
 
Želimo Vam ugodno i toplo ljeto!

 
Ostavi trag, osvijetli nebo!

Europske sveučilišne igre i Prvo plinarsko društvo u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci i LEO klubom Rijeka organiziraju humanitarnu akciju puštanja lampiona.

Sav prikupljen novac donirat će se za kupnju opreme za kondicijsku pripremu sportaša s invaliditetom.

Dođite 20. srpnja 2016. god. u 21 sat na Terminal (lukobran) i neka vaš lampion pomogne sportašima!


  

 Prezentiranje rezultata istraživanja izvora stresa kod studenata na 37. STAR konferenciji u Zagrebu
 

 

Djelatnice Psihološkog savjetovališta SSC-a sudjelovale su na 37. STAR konferenciji u Zagrebu. Kako je tema konferencije bila Stres and Anxiety in a Changing society, i naše Psihološko savjetovalište dalo je svoj doprinos sudjelovanjem u simpoziju Academic Stress and Burnout in University and Secondary School Students. Djelatnica SSC-a, Ines Jakovčić prezentirala je rad "Can problem-solving skills help university students alleviate stress?" koji je nastao u sklopu istraživanja izvora stresa studenata Sveučilišta u Rijeci koje je Psihološko savjetovalište provelo početkom godine.


 

Dragi korisnici, 

obavještavamo vas da će Savjetovalište biti zatvoreno u petak, 27. svibnja. S vama smo ponovo od ponedjeljka, 30. svibnja. 


Konferencija o naprednoj tehnologiji za osobe s invaliditetom: Asistivna tehnologija i komunikacija

Više o samoj konferenciji, predavačima i programu potražite na: http://www.ataac.eu/

 

Poziv na predavanje i radionice na temu pokreta "Čujenje glasova"
 

 

 

Dom za odrasle osobe Turnić i Sveučilište u Rijeci (Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Sveučilišni savjetovališni centar i Studentski zbor) u partnerstvu sa Školom kibernetike i sistemske terapije u razdoblju od 12. do 14. svibnja 2016. godine organiziraju niz predavanja i radionica na temu pokreta „Čujenje glasova“.

Edukacija "Inovativni pristupi mentalnom zdravlju u zajednici"
namijenjena je osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja, članovima njihovih obitelji i prijateljima, akademskoj zajednici, studentima i stručnjacima iz područja socijalne skrbi i mentalnog zdravlja (liječnici, psihijatri, medicinske sestre i tehničari, socijalni radnici, psiholozi, radni terapeuti i drugi).
 

Program edukacije.


Broj sudionika na radionicama biti će ograničen stoga Vas molimo da prijavni obrazac pošaljete isključivo e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do 10. svibnja, 2016. godine.
 
Za sve detaljnije informacije možete se obratiti Domu za odrasle osobe Turnić putem telefona 051 645 283 ili e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


 


Prijavite se na natječaj za sudjelovanje u radionici ‘Trening asertivnosti’

Psihološko savjetovalište Sveučilišnog savjetovališnog centra u suradnji sa Zakladom Sveučilišta u Rijeci raspisuju natječaj za sudjelovanje u radionici „Trening asertivnosti“. 

Natječaj se raspisuje s ciljem odabira 12 studenata. Radionice će se održati u sklopu Rijeke psihologije 2016. u terminu 09. ožujka 2016. od 16:00 do 18:00 sati u prostoru Sveučilišnog savjetovališnog centra.

Rok za podnošenje prijava jest 1. ožujka 2016. godine do 23.59 sati.

Konačni rezultati natječaja objavljuju se 04. ožujka 2016. na mrežnim stranicama Zaklade, a svi prijavljeni bit će obaviješteni e-mailom.

Preuzmite tekst natječaja i obrazac za prijavu. 
 

 

Socijalna anksioznost je pretjerani strah u različitim socijalnim situacijama u kojima postoji mogućnost procjenjivanja od strane drugih ljudi (npr. razgovori s drugima, izlaganje seminara, izražavanje svojih stavova i mišljenja, jedenje u društvu..). 

Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni grupni tretman za studente riječkog Sveučilišta sa socijalnom anksioznosti. 

Grupa se sastaje jednom tjedno u trajanju od 2h, ukupno 8 susreta. Susreti se održavaju u prostorijama SSC-a (zgrada Građevinskog fakulteta, Kampus na Trsatu). Prvi susret se planira sredinom ožujka.

Prijavi se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 051/265-841 do 1.3.2016.

Za sve dodatne informacije nazovi ili pošalji e-mail!

 


 

RIJEKA PSIHOLOGIJE 2016.

 
Od 15. do 21. veljače u Rijeci i okolici će se u sklopu 9. tjedna psihologije održati peta Rijeka psihologije. Manifestaciju organiziraju
 • Psihološko savjetovalište Sveučilišnog savjetovališnog centra,
 • Odsjek za psihologiju i Centar za primijenjenu psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci,
 • Udruženje studenata psihologije 'Psirius',
 • Grad Rijeka,
 • Ri Psi Alumni klub,
 • SAZRI – udruga za pružanje podrške i pomoći akademskoj zajednici Rijeke,
 • SOS telefon — grad Rijeka, udruga za pomoć žrtvama nasilja te
 • Društvo psihologa Primorsko-goranske županije.   
Cilj manifestacije je promocija psihologije, a ove godine održat će se šezdesetak predavanja i radionica u kojima će građani moći saznati više o roditeljstvu, odnosima s drugima, tugovanju, ljubavi i sl. Brojne aktivnosti iz raznolikog programa namijenjene su upravo studentima, a ovim putem izdavajamo dvije aktivnosti Psihološkog savjetovališta koje će se održati u ožujku budući da su studenti u veljači uglavnom preokupirani ispitnim rokovima. Radi se o radionici u kojoj će studenti naučiti nešto više o vještini asertivnosti ili zauzimanja za sebe te o grupi za pomoć studentima sa socijalnom anksioznošću. Za obje aktivnosti potrebna je najava putem e-maila (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), a detaljnije informacije mogu se dobiti na isti mail ili putem telefona (051/265-841).

Rijeka psihologije ima i humanitarni karakter, odnosno kupnjom promotivnih predmeta sa zanimljivostima iz psihologije građani mogu doprinijeti nabavi opreme za Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka. Važno je napomenuti da su većinu promotivnih predmeta ručno izradili studenti psihologije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Ovim putem pozivamo sve članove akademske zajednice da posjete prodajno-promotivni štand na Korzu svaki dan manifestacije od 10 do 17 sati i kupe privjeske za ključeve, bedževe, straničnike, magnete, podmetače, ekološke torbe ili jednokratne kabanice po simboličnim cijenama od 5 do 15 kn. 
 
Detaljnije informacije o programskim aktivnostima i manifestaciji mogu se pronaći na www.rijekapsihologije.org
 


ISTRAŽIVANJE IZVORA STRESA STUDENATA

 

Pozivamo sve studente riječkog Sveučilišta da se uključe u istraživanje izvora stresa studenata na sljedećoj poveznici: UPITNIK.

Često možemo čuti da je studiranje najljepši period života, međutim nešto rjeđe se priča o stresu kojeg studenti doživljavaju, pritiscima i zahtjevima koji se na njih postavljaju i posljedicama koje to može imati na svakodnevno funkcioniranje. Stoga je Psihološko savjetovalište SSC-a osmislilo istraživanje kojim će se prikupiti podaci o najčešćim izvorima stresa kod studenata Sveučilišta u Rijeci, mjeri u kojoj ih ti izvori stresa opterećuju i ometaju njihovo svakodnevno funkcioniranje te strategijama rješavanja problema.

Dobiveni rezultati biti će objavljeni na internetskim stranicama Psihološkog savjetovališta, te prezentirani studentima i nastavnicima kroz predavanje. 
 


 


 

Dragi korisnici,
 
obavještavamo Vas da je Sveučilišni savjetovališni centar zatvoren od 28. prosinca 2015. do 4. siječnja 2016. godine zbog korištenja godišnjeg odmora tijekom zimskih praznika.
 
Od 4. siječnja 2016. godine ponovno radimo u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.
 
Želimo Vam ugodne blagdanske dane i sve najbolje u nadolazećoj 2016. godini!

 

 


Dragi studenti,

pozivamo vas da istražite virtualni studentski grad pod nazivom „SkRIpta“  i ispunite upitnik  evaluacije ove internetske aplikacije.
„SkRIpta“ sadrži sve informacije koje bi studentima mogle biti korisne i zanimljive tijekom studiranja, a razvijena je u sklopu IPA „StuDiSupport“ projekta.
Ovim putem želimo saznati što vi mislite o „SkRIpti“ i dobiti ideje za daljnji razvoj aplikacije s ciljem da ona bude još bogatija i korisnija.

Hvala na pomoći!
Dragi studenti,

sudjelujte u besplatnim radionicama u okviru projekta „Pet dana za mentalno zdravlje“ koje organizira Dom Turnić u suradnji sa Centrom za destigmatizaciju i prevenciju duševnih smetnji, Sveučilišnim savjetovališnim centrom te Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci:

 radionica o Hearing Voices pokretu: Utorak, 13. 10. 2015. 9.00 – 17.00h (jednodnevna)

radionica o Peer supportu: Srijeda – Četvrtak, 14. - 15. 10. 2015. 9.00 – 17.00h (dvodnevna)

radionica „Glas ludila u eteru“: Petak, 16. 10. 2015. 10.00 – 17.00h (jednodnevna)


Radionice se održavaju u prostoru Akvarija na Kampusu, a sudionicima će biti osigurane potvrde o sudjelovanju.
Rok za prijavu na radionice je 8. listopad, 2015.god , a ispunjeni prijavni obrazac treba poslati isključivo e-mailom na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Više o radionicama i drugim aktivnostima potražite u programu! 

Drage studentice i studenti,

pripremili smo za vas interaktivnu aplikaciju pod nazivom Skripta koju možete pronaći na http://skripta.uniri.hr/.

Skripta je namijenjena svim studentima riječkog Sveučilišta, a sadrži na jednom mjestu sve informacije koje bi vam mogle biti korisne tijekom studiranja.

Surfanjem Skriptom možete saznati više o obvezama i pravima studenata te potpori koju mogu ostvariti studenti s invaliditetom. Pronađite i preporuke za uspješnije studiranje i poboljšanje kvalitete života i psihoedukativne materijale za samopomoć pri rješavanju različitih problema emocionalne prirode. U Skripti se nalaze i upute za poticanje razvoja akademskih i životnih vještina te vještina koje pomažu u efikasnijem traženju posla i pri zapošljavanju. Nismo zaboravili ni na praktične savjete vezane uz život u Rijeci, smještaj, cimere, studentske poslove te druge informacije koje će vam olakšati funkcioniranje na studiju. Svi su sadržaji prilagođeni i studentima s oštećenjem vida. Potrudili smo se da materijali budu prezentirani na vizualno atraktivan način, a jesmo li u tome uspjeli, provjerite sami!

Želimo vam puno uspjeha u novoj akademskoj godini!

 

 
 
.