Psihološko savjetovanje

Mentalno zdravlje

Pojam mentalno zdravlje obuhvaća stanje psihološke dobrobiti, što uključuje osjećaje koje imamo u vezi sa sobom, kvalitetom odnosa s drugim ljudima te sposobnosti suočavanja s teškoćama. Dobro mentalno zdravlje mnogo je više od odsutstva bolesti i teškoća, a uključuje:

  • osjećaj zadovoljstva, smijeh i zabavu
  • doživljaj ugodnih emocija, ali i neugodnih emocija te korištenje strategija za suočavanje s istima
  • sposobnost suočavanja sa stresom i oporavljanja nakon teškoća
  • osjećaj smisla i svrhe, u aktivnostima i odnosima s drugim ljudima
  • fleksibilnost u učenju novih stvari i prilagodbi na promjene
  • ravnoteža posla i zabave, odmora i aktivnosti
  • samopouzdanje.

Briga o mentalnom zdravlju podrazumijeva sve korake koje poduzimamo u smjeru vođenja ispunjenog života, što obuhvaća smislene aktivnosti i izgradnju zdravih odnosa s drugim ljudima. Važnu ulogu u tome ima primjećivanje i prihvaćanje svojih osjećaja te odabir ponašanja u skladu s našim vrijednostima. Promjene, razočaranja i gubici su sastavni dio života, a sa sobom neizbježno nose osjećaje tuge, tjeskobe, stres i napetost. Radom na sebi gradimo psihološku otpornost, što znači da se nakon teškoća, trauma i stresova možemo ponovno oporaviti. Dobra strategija suočavanja će za svakoga biti različita, a cilj je da pronađemo upravo one strategije i alate koji nama mogu pomoći.

Ponekad su problemi preveliki i/ili preteški da bi ih osoba sama riješila uz pomoć postojećih načina suočavanja. Ponekad je takvih problema jednostavno previše pa ih osoba ne uspijeva sve savladati ili su u tom trenutku preveliki teret za nju. U tim je situacijama potrebno potražiti podršku. Ponekad je dovoljna podrška članova obitelji i prijatelja, kroz razgovor i (ponekad) savjet, a nekad možemo imati osjećaj da baš ništa ne pomaže. To je znak da uobičajeni načini suočavanja s teškoćama jednostavno nisu dovoljni i da je potrebno potražiti stručnu psihološku pomoć.

Stručnu psihološku pomoć možete potražiti u Psihološkom savjetovalištu Sveučilišnog savjetovališnog centra, ukoliko ste studentica/student. Neke druge službe možete potražiti i među našim linkovima, ali taj popis nije sveobuhvatan. Naš je savjet: pitajte, potražite – rješenja sigurno ima, samo treba posegnuti za njima! Gdje ima volje, ima i načina!

Je li vam sadržaj ove stranice bio koristan?

Odaberite palac gore ako vam je sadržaj ove stranice bio od pomoći, a ako mislite da bi nešto mogli poboljšati, odaberite palac dolje i ostavite svoj komentar.

Drago nam čuti da vam je ovaj sadržaj bio od pomoći.

Za više sličnog sadržaja zapratite nas na društvenim mrežama.

Žao nam je što nismo bili od pomoći!

Recite nam na koji način bi mogli poboljšati sadržaj ove stranice...

Ažurirano 06.07.2023.

Skip to content