Održan 8. PhD Career Café

21.03.2024.
/ Vijesti / /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

U srijedu 13. ožujka održan je osmi po redu PhD Career Café, ovaj put nazvan „Vještine budućnosti doktora/doktorica znanosti“.

Svoja iskustva i razmišljanja dijelili su panelisti i panelistice:

  • dr. sc. Dejana Golenko, voditeljica knjižnice, knjižničarska savjetnica, znanstvena suradnica s Pravnog fakulteta,
  • Nataša Jakominić Marot, MBA, rukovoditeljica Sveučilišnog centra za istraživanje i inovacije,
  • prof. dr. sc. Marina Šantić, dipl. sanit. ing., prodekanica za znanstvenoistraživačku djelatnost s Medicinskog fakulteta,
  • Aleksandar Šušnjar, mag. phil. et philol., voditelj Ureda za institucijska istraživanja, razvoj kvalitete i članstva u EU mrežama.

Tribinu je moderirala Nikoleta Zubić, dipl. oec., mag. psych., voditeljica Ureda za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra.

U raspravi su naglašene vještine informacijske pismenosti i organizacije vremena, kao i važnosti upoznavanja s novim trendovima, kao što su otvorena znanost i poduzetništvo. Osim toga, govornici i govornice osvrnuli/e su se na način organizacije doktorata, kao i važnost asertivnosti doktoranada i doktorandica u komunikaciji s mentorima te voditeljima/icama doktorskih studija na pojedinim sastavnicama.

Kritičko mišljenje, komunikacijske i socijalne vještine, te međunarodne YUFE prilike

Sudionici i sudionice podijelili su svoje mišljenje o tome koje su kompetencije ključne za uspjeh mladih istraživača i istraživačica u (ne)akademskom okruženju putem Mentimetra. U akademskom okruženju za postizanje uspjeha najčešće se ističu upornost i disciplina, a u neakademskom okruženju prilagodljivost. Općenito, primjećuje se određena razlika u kompetencijama koje se smatraju važnima s obzirom na mjesto rada. Tako sudionici i sudionice za akademsko okruženje posebno ističu razvoj kritičkog mišljenja, a za rad u neakademskom okruženju ističu komunikacijske i socijalne vještine.

Na kraju druženja okupljenima je predstavljena  prilika za uključivanje u novi, tzv.  YUFE_DIOSI model doktorskog obrazovanja. Model je razvijen u YUFE alijansi te je usmjeren na osposobljavanje i osnaživanje istraživača i istraživačica na početku karijere kroz interdisciplinarno i internacionalno obrazovanje. Informacije o programu, koji počinje u svibnju, bit će dostupne na našim mrežnim stranicama, kao i stranicama Sveučilišta.

PhD Career Café organizira se u suradnji Doktorske škole, Sveučilišnog savjetovališnog centra i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

Zahvaljujemo svim panelistima_icama i ostalim sudionicima na dolasku i aktivnom sudjelovanju!

Skip to content